• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Kijken naar kunst, deel 2

Kijken naar kunst, deel 2

Kijken is zien, maar ook voelen en beleven. Heb je wel eens naar een schilderij, of afbeelding daarvan, gekeken en gemerkt dat je je verdrietig voelde, nieuwsgierig werd of je iets van lang geleden herinnerde? Elk schilderij, foto of beeld vertelt een verhaal. Het is de kunst om naar het verhaal te luisteren door naar het kunstwerk te kijken. Of beter gezegd, het kunstwerk echt te gaan zien.

interieurfoto fotokunst Grieks Klooster van Dirk Wiersma

Persoonlijke kunst in je interieur

Kunst geeft een persoonlijke touch aan je interieur. Je kiest voor een bepaald schilderij of beeld omdat het je raakt, een herinnering oproept of duidelijk iets van jou weerspiegelt. Er ontstaat een band met het kunstwerk en je beseft dat je zoveel meer dan ‘iets moois voor aan de muur’ hebt aangeschaft.

interieurfoto schilderij Golden Field van Buttner

Het verhaal van de kunstenaar

Het schilderij of de fotoprent dat bij jou aan de muur hangt vertelt nog een verhaal, het persoonlijke verhaal van de kunstenaar. Misschien is het werk van Buttner je al eens opgevallen. Buttner is gefascineerd door kleuren en contrasten en het effect daarvan. Hij werkt vanuit gevoel en nieuwsgierigheid en dat zie je terug in zijn werk. Als je die nieuwsgierigheid deelt en in zijn schilderijen herkent, zal juist het werk van deze kunstenaar je aanspreken.

interieurfoto schilderij Life Style van Buttner

Fotograaf Dirk Wiersma koestert de schoonheid die besloten ligt in de vergankelijkheid van dingen en heeft een passie voor geologie en natuur. Dirk Wiersma vertelt zijn verhaal in fotobeelden en dit geeft extra karakter aan zijn kunst.

De kunst van het kijken

Je zult niet altijd meteen het verhaal van en achter een schilderij herkennen of begrijpen. Dat is ook niet nodig. Kunst is gemaakt door mensen, voor mensen. De kunstenaar wil in het werk gedachten, beelden of emoties overbrengen. De kijker wil die emotie voelen en het verhaal eromheen horen. Er ontstaat een band tussen kijker en kunstwerk met ruimte voor nieuwe emoties en verhalen.

interieurfoto fofokunst Hangbrug van Dirk Wiersma

Tijd nemen om naar kunst te kijken

In- en uitzoomen kan je helpen om meer van een kunstwerk te zien. Uitzoomend, door je oogharen heen, zie en voel je de totaliteit en sfeer van het werk. Je wordt nieuwsgierig als je inzoomt op bepaalde elementen zoals kleur, schaduw of details. Je kunt steeds opnieuw afstand nemen en dichterbij komen, je laten verrassen en nieuwe dingen ontdekken.

interieurfoto fotokunst Koolzaad van Dirk Wiersma

Vrijuit naar kunst kijken

Er is vrijheid in het kijken naar kunst. Je kunt een schilderij analyseren op vorm, materiaal of techniek. Je wilt je misschien verdiepen in de achtergrond van het werk, de context en de kunstenaar. Het kan ook heel fijn zijn om het kunstwerk onbevangen te zien, te kijken met rust en een ‘leeg hoofd’. Je laat je emoties reageren op het beeld, je verbeelding gaat meespelen en als je merkt dat je een beetje wegdroomt, is de kans groot dat dit ‘jouw’ schilderij wordt.

Thera van Assen © 2022