• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Kijken naar kunst, deel 1

Kijken naar kunst, deel 1

“Nu ik elke dag mijn Pilates-oefeningen doe, merk ik dat ik fitter ben en m’n lichaam sterker wordt.” “Ik laat de stress van het werk makkelijker los, als ik regelmatig mijn yogalessen toepas.” “Hoe langer ik in het museum rondwandel, hoe rustiger ik me voel.” Herken je deze of soortgelijke opmerkingen bij jezelf of anderen?

In een wereld die zich in een steeds hogere versnelling lijkt voort te bewegen, is het nodig om ankerpunten te hebben waar je tot rust komt en goed voor je lichamelijke en mentale gezondheid kunt zorgen.

interieurfoto Schilderij 'Liv' van Aleksandra

Sporten, zelfinzicht en kunst

Eigenlijk is het woord ‘ankerpunt’ een prachtige beeldspraak. Een schip wordt voortdurend op de constante beweging van de golven meegenomen. Maar zo gauw het anker uitgeworpen wordt, hebben water en golven geen vat meer op het schip en zijn opvarenden. Sport, zelfinzicht, kunst zijn als ankers die we uitgooien als de zee van het dagelijks leven ons in onrustige beweging houdt.

Hoewel een sportapparaat, yogamat of wand met kunst heel verschillende dingen zijn, helpen ze ons eigenlijk hetzelfde te bereiken. Concentratie en flow, beheersing en loslaten, inspanning en ontspanning, in contact met onszelf staan en in verbinding met de wereld om ons heen blijven.

interieurfoto fotokunst 'Melkhuisje' van Dirk wiersma

Kijken naar kunst

Sporten maakt je lichaam sterker en soepeler, Yoga en andere methoden versterken je mentale gezondheid. En wat is de kracht van kunst?

De kracht van kunst ligt in het verbinden van ervaring, verstand en gevoel. Ze staan elkaar niet in de weg, maar hebben elkaars aanwezigheid nodig. Dat is heel uniek.

interieurfoto drieluik schilderij 'Storyteller' van Ines

Kunst zal je laten herinneren, kan troost en hoop bieden. Kunst relativeert en benadrukt, in kunst is ruimte voor objectieve beschouwing en persoonlijke voorkeur.

Het zelf maken van kunst is ook nog eens een heel fysieke inspanning, die t lichaam net zo goed doet als je wekelijkse work-out in de sportschool.

interieurfoto schilderij 'Forest Impression 3' van Aleksandra

Naar kunst kijken

Je wordt fysiek sterker door regelmatig te trainen, je mentale conditie ontwikkelt door dagelijkse meditatieoefeningen en datzelfde geldt ook voor het beleven van kunst. Hoe meer je traint, hoe meer het je ten goede komt.

interieurfoto houtkunst 'Anna' van Aleksandra

Kunst beleven blijft persoonlijk, maar er zijn verschillende vaardigheden waardoor je je kijk op kunst kunt verbreden en verdiepen:

- Je hoeft niet veel van kunst of een kunstwerk te weten om het beter te leren kennen. Stel je jezelf vragen over  het schilderij of kunstobject en probeer deze ook te beantwoorden.

- Neem de tijd voor een overview van het schilderij

- Neem nog meer de tijd voor details

- Oefen jezelf in de context van en de techniek waarmee het schilderij gemaakt is

- En last but not least, laat het betreffende kunstwerk gewoon eens op je inwerken en ervaar wat het met je doet. Dit is vaak de lastigste, omdat je verstand vaak sneller is en meer aan het woord is.

Thera van Assen © 2022