Bij aankomst wijzen we naar de mooi gevormde wolk, waarachter een regenboog vandaan komt. Om blij van te worden. Een dagje dierentuin. Vader en zoon. Het voelt als een heuse eer. Een deugd, van beide kanten. Zoals samen schelpen zoeken op het strand. Zoals samen muntjes laten rollen. Zoals samen een berg beklimmen. Alledaagse activiteiten waar symbolische elementen aan te verbinden zijn. Een symboliek, die houvast kan bieden. Vertrouwen of steun kan geven. Ook dieren hebben een symbolische betekenis. Dieren als symbool voor een deugd of ondeugd of verwijzend naar een persoon of object. We gaan op weg. Op naar onze lievelingsdieren. We staan stil bij de olifanten, leeuwen, apen en paarden. We staan stil bij de dierensymboliek.

 Schilderij Leeuw - Zenon

Dierensymboliek

Symboliek gaat over de betekenis van symbolen. Symbolen zijn tekens of afbeeldingen die een betekenis in zich hebben. Een directe relatie tussen de vorm van het symbool en de betekenis bestaat veelal niet. De betekenis van een symbool is vaak al oud. Bij dieren heeft het te maken met de eigenschappen van het dier of waarvan gedacht werd dat het dier deze had.

In het verleden zag men dieren als belichaming van goden. Als een brug tussen aarde en hemel. Boodschappers van goden. Krachtig en wijs. Dieren staan voor instinct. Dieren werden in het verleden als leermeesters beschouwd, omdat ze de natuur beter begrepen dan de mens. In veel culturen staan sommige dieren nog steeds op een voetstuk.

Schilderij Olifanten - Zenon

Dierenrijk

Mijn zoon voelt zich vooral aangetrokken tot de ‘big five’ uit de dierenwereld. Toevallig passeren we één van hen: de olifanten. Indrukwekkende beesten. Mijn zoon kijkt er tegenop. Groot, sterk en een goed geheugen. Olifanten werken graag samen en hebben een subtiel reukvermogen. Daarnaast heeft de olifant een positieve symbolische kracht. Eens kondigde een witte olifant de geboorte van Boeddha aan. Boeddhisten adopteren de olifant door deze in de vorm van een klein beschermende amulet om de hals te dragen. Verder zijn olifanten het symbool van het overwinnen van de dood, omdat olifanten oud kunnen worden. Met een lach op ons gezicht lopen we weer verder.

Spanish Horse - Irina

Ook passerende bezoekers lijken goed gezind. Het is een groot blij dorp. Prachtig park. Kleurrijke tuinen. Voor we het in de smiezen hebben, staan we oog in oog met de koning. Ik maak een buiging. Een buiging naar de koning van het dierenrijk. De leeuw is een trotse leider. Staat voor trots en wilskracht. Ego en zelfbewustzijn. Krachtig, machtig en dapper. De leeuw vertegenwoordigt een edelmoedig karakter, vol hartstocht. In het boeddhisme staat de leeuw symbool voor wijsheid. Het schouwspel van de leeuwenwelpen roept een gevoel van onoverwinnelijkheid en verwondering in mij op. Met vergelijkbare familiegeest. Mijn zoon glundert met kuiltjes in zijn wangen.

Schilderij Paard - Zenon

Als twee blije kinderen wandelen we verder. Met een vrolijkheid en vriendschap die apen van nature tentoonspreiden. De aap komt uit de mouw. De apennootjes op het pad verraden dat we in de buurt zijn. Beweeglijk en intelligent. Ooit werd beweerd dat apen in staat zijn om mensen te verstaan. Daar geloof ik in. Reacties van de apen op de woorden van de mensen zijn veelzeggend. We zien apen die de mond dichthouden. Apen die de ogen dichthouden. Apen die de oren dichthouden. Naar het gezegde: ‘horen, zien en zwijgen’. We zijn er stil van.

Horen, zien en zwijgen - Zenon

We vervolgen onze weg met de benenwagen. Hadden we ons snel willen verplaatsen, was het paard een uitkomst. Een andere soort benenwagen. Een paard staat symbool voor energie, vrijheid en vriendschap. We lopen langs een veld met grazende paarden. Ze komen direct onze kant op. De paarden laten zien dat we in de kracht van ons leven staan. Dat we vitaliteit uitstralen en klaar zijn voor actie.

Geheugen

Het heeft een onuitwisbare indruk op ons gemaakt. Wij voelen ons als een vis in het water. Nog even wijzen we naar een mooi gevormde wolk. Een vorm van een vis, die symbool staat voor liefde, rijkdom en creativiteit. We maken onze ronde langs de dieren verder af. De olifant geeft een blijk van herkenning. Hij toetert met opgeheven hoofd. Wat een geheugen!

Bekijk hier alle schilderijen van Irina
Bekijk hier alle schilderijen van Zenon

Walter van Steen © 2019

Walter van SteenWalter van Steen (Breda, 16 maart 1969) is onze vaste blogger over kunst. Walter heeft tekenen en kunstgeschiedenis gestudeerd. Qua stijlen is hij breed georiënteerd. Zijn passie ligt bij Jugendstil, Pop-art, Graffiti en abstracte moderne kunst. Zijn creativiteit uit hij zowel op het gebied van illustreren als schrijven. Verhalen en dichten is op zijn lijf geschreven.