Vol verwondering neem ik de gevleugelde klanken in mij op. Het pianospel ontroert mij. Iedere toetsaanslag brengt een (t)rilling teweeg. De componist moet wel een virtuoos zijn geweest, die veel noten op zijn zang had. De bladmuziek wordt op fenomenale wijze vertaald in klankkleuren die het theater in zijn greep houdt. Het zijn fijne lange vingers die het timbre voortbrengen. Weergaloos. De persoon achter de pianiste heeft mijn nieuwsgierigheid gewekt. In de pauze van het concert raak ik in gesprek. Op inspirerende wijze vertelt ze haar verhaal. Ik neem u mee … .

schilderij Symphony van Irina

Inspiratie

Hoe mooi is de gedachte aan een zee van mogelijkheden. Een zee die bij eb en vloed een golf van ideeën geeft, waarmee de creatie uit het innerlijke op het strand vloeit. De geest die tot rust komt. ‘Als mijn hand het water beroerd, komt het beeld van creatie vanzelf uit mij’. Irina houdt van toondichten, vooral op het schilderdoek. Een groot talent!

Het allerleukste aan haar werk vindt Irina dat het haar ‘aan de andere kant van de rivier brengt’. Daar waar muziek klinkt. Daar waar de zon schijnt. Daar waar een mysterieuze sfeer hangt. Daar waar het goed toeven is. Irina is ervan overtuigd dat een kunstenaar de wereld mooier maakt. Dat geldt voor kunstenaars in de breedste zin des woords.

schilderij Enjoy van Irina

Irina is geïnspireerd door Picasso. ‘De kracht die hij heeft om als kind te schilderen is prachtig’. Ze geeft er de woorden ‘100% pure inspiratie’ aan.

Trots & ambitieus

Onder het genot van een drankje zetten we ons gesprek voort. Irina ziet haar schilderijen – in figuurlijke zin – als kinderen. Elk kind maakt haar trots. Niet één in het bijzonder. Er wordt geen kind voorgetrokken. ‘Iedereen is uniek en heeft recht tot leven’. Een typische eigenschap van een kunstenaar. Dat herken ik in haar. Zie hoe haar schilderijen tot leven komen!

schilderij Binair or not 1 van Irina

 Irina spreekt de ambitie uit om extra grote schilderijen te maken. Uit de comfort zone van standaardmaten naar een andere orde van grootte. Om tot grote hoogte te stijgen. Continue verbeteren!

Irina heeft haar trots. Een dag ruilen met een andere kunstenaar is niet aan haar besteed. Ze houdt het liever bij haar eigen dromen. Inspiratie uit haar eigen leven. Ze typeert haar werk als vrolijk met veel zonneschijn. Kijk naar haar werk en u zult het beamen! 

Irina

Reflectie

Aan het einde van de pauze laat Irina nog los het kind in jezelf niet weg te laten gaan. Bescherm hem of haar. Geef ruimte om te creëren. Geef vleugels om uit te vliegen. Zelf de wereld te ontdekken.

Ze loopt terug naar haar vleugel. Knikt met haar hoofd. Het licht wordt gedempt. Eén bundel richt zich op haar. Ze raakt de juiste snaar. Een ware toonzetter en -kunstenaar. Wat mij betreft pure eigenheid. Van Irina. ‘Fur Elise!’

Bekijk hier alle schilderijen van Irina.

Walter van Steen © 2018

Walter van SteenWalter van Steen (Breda, 16 maart 1969) is onze vaste blogger over kunst. Walter heeft tekenen en kunstgeschiedenis gestudeerd. Qua stijlen is hij breed georiënteerd. Zijn passie ligt bij Jugendstil, Pop-art, Graffiti en abstracte moderne kunst. Zijn creativiteit uit hij zowel op het gebied van illustreren als schrijven. Verhalen en dichten is op zijn lijf geschreven.