• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Inspiratie voor kleur; de kleurentrends 2023

Inspiratie voor kleur; de kleurentrends 2023

Omdat een ruimte (meestal) niet gemaakt is om leeg te blijven, maar gevuld wordt met meubilair, raam- en vloerbekleding en accessoires, is een verbindend element nodig dat alle losse onderdelen toe één geheel maakt.

Kleur is zo’n verbindende schakel die wanden, vloeren en alles wat zich daartussen bevindt bij elkaar brengt.

Een schilder mengt kleuren op het palet en maakt er een prachtig schilderij van. Zo kunnen we ook kleuren voor onze kamer kiezen, ze met elkaar mengen tot er een ruimte ontstaat waar je je helemaal thuis voelt.

Kleurexperts helpen ons daarbij door jaarlijks een ‘kleur van het jaar’ vast te stellen, die richting kan geven aan het kleurpalet dat we voor onze eigen woning willen.

interieurfoto met houtkunstwerk 'Anna' van aAleksandra

Kleurentrends 2023

De “kleur van het jaar” is inmiddels uitgegroeid tot meerdere ‘kleuren van het jaar’, omdat verschillende kleurfabrikanten hun eigen kleur kiezen. Het is opvallend dat de verschillende keuzes van de fabrikanten onderling goed matchen. “Wild Wonder” is een lichte, frisse zachtgele okertint; “Nordic Green” een natural beauty, die net zoveel grijs als groen bevat en “Vining Ivy” een expressieve kleur die balanceert tussen blauw en groen.

Het valt op dat er gekozen is voor kleuren die al een kleurpalet op zichzelf zijn. Het zijn tinten met een mooie, elegante nuance die zich goed laten combineren in verschillende kleursamenstellingen. Ze zijn dus ideaal om die verbindende schakel te vormen die van je kamer één geheel maakt.

interieurfoto met schilderij 'Incrowd 1' van Aleksandra

Trendkleuren

Ben je door alle inspiratie enthousiast geworden om één van de nieuwe trendkleuren uit te proberen, dan denk je al gauw aan het opnieuw schilderen van muren en wanden. Het kan ook zijn dat je raambekleding aan vervanging toe is en kies je voor nieuwe gordijnen in een zachte trendkleur. Houd je niet zo van grote veranderingen in je kamer, maar ben je wel gecharmeerd van de nieuwe trendkleuren, dan koop je waarschijnlijk nieuwe kussens of accessoires. Met kleine aanpassingen geef je zo je huis in korte tijd een nieuwe ‘look and feel’.

Dit kan ook een goed moment zijn om mbv de trendkleuren van 2023 een nieuw kunstwerk - een schilderij, beeldhouwwerk of fotokunst - uit te zoeken en zo een extra persoonlijk element aan je interieur toe te voegen.

interieurfoto met fotokunstwerk 'Sloepje op Zoutmeer' van Dirk Wiersma

De nieuwe kleurentrends volgens de 60-30-10 regel

Na alle inspiratie ben je helemaal enthousiast geworden voor een nieuwe trendkleur, maar hoe pas je dit nu toe in je eigen huis? Ik kies zelf graag voor de ’60-30-10’richtlijn. Het houdt het interieur levendig door verschillende kleuren te gebruiken, maar het geheel blijft rustig omdat er balans en diepte is in het kleurgebruik. Je verdeelt een ruimte (100%) eigenlijk in drieën: 60% basiskleur voor grote oppervlakken, 30% secundaire kleur en 10% accentkleur voor een paar blikvangers. Je maakt het extra levendig door van de secundaire (30%) kleur verschillende tinten te gebruiken.

Zo ‘schilder’ je als het ware je eigen kleurpalet en geef je je huis net dat beetje extra, waardoor je je in 2023 weer helemaal thuis voelt.

Thera van Assen © 2022