Tja …, ‘t ligt voor me op tafel. Pure abstractie. Met enige moeite tracht ik ‘out-of-the-box’ te denken, voordat ik er binnen treed. Hoe zou het er van binnen uitzien? Ik poets de glazen delen. Zet het gevaarte op mijn neus. En treed de virtuele wereld binnen. 3D gevormd. Begeef me op verschillende niveaus. Tal van kunstwerken, welke kant ik ook op kijk. Ik zie mooi afgelijnde vlakken en levendige kleuren. Het inzicht van de kunstenaar is nauw verbonden met geometrische vormgeving. Welhaast onwerkelijk. Ik bemerk veel overeenkomsten met de werkelijkheid, als ik mijn ‘virtual reality’ bril terug op tafel leg. Over buitenaardse schoonheid gesproken. We raken in gesprek. Ik schud Benjamin de hand. Aangenaam!

Squaramid - Benjamin

We bevinden ons in een fabriek die een gedaanteverwisseling tot Italiaans restaurant heeft ondergaan. De entourage is één en al genot. We converseren over de grote ruimte met hoogteverschillen. Cappuccino binnen handbereik. Het kunstenaarschap is niet zomaar gekomen. Benjamin heeft een bovenmatige interesse voor design en architectuur. Voortgekomen uit zijn studie voor interieurontwerper. Een tijd van pionieren en proberen, inspiratie opdoen en zoeken naar kleuren en figuren. Resulterend in een persoonlijke stijl. Afgelijnde vlakken. Ook in reliëf. Zijn werk ademt Pop Art. De liefde voor deze stroming is er vanwege het nostalgische aspect en ‘free-your-mind’ opvatting.

OMG Close up - BenjaminZijn inspiratie komt meestal op een moment dat hij het niet verwacht. Een dromerig moment, in de auto, een vorm in de schaduw. Zomaar uit het niets. Bij het zien van een foto in een magazine. Hij noteert alle ideeën in een boekje. Slechts enkele halen effectief de eindfase. Benjamin typeert zijn werk als ‘abstract geometrisch en free-your-mind, out-of-the-box art’.

‘Prego’. Vrij vertaalt: ‘Dank’, aan de ober. De lunch van Italiaanse makelij wordt geserveerd. Een mooie visualisatie. Een visualisatie van allerlei lekkernijen. Zo gaat ’t ook in de design branche. Ideeën op papier zetten en mooie visualisaties maken van interieurs of gebouwen. Benjamin laat zijn gedachtenkronkels graag de vrije loop. Naar ongelimiteerde vrijheid. Het werkt heel bevrijdend. Niets is als een rechte lijn. Zijn ‘state-of-mind’ is een bepalende factor. Dit verraad zijn passie!

Met een prosecco in zijn hand vertelt Benjamin over één van zijn mooiste opdrachten. Een kunstwerk van formaat voor een Fransman met een moderne villa. Het moest een werk worden met levendige kleuren en symboliek. Het abstracte 3D werk paste perfect in deze woning. Het betrof een abstract geometrische vertoning van een rennende neushoorn. Iets wat enorm veel kracht uitstraalt, eveneens  een gouden "haven", dat het teken vormt van welvaart en voorspoed. Het moest als het ware positiviteit uitstralen. Het streven in het dagelijks leven.

Sunrow - Benjamin

De lunch was absoluut geen zware beproeving. Wat mij betreft meer van dat soort proeverijen. Duidelijk één van de buitencategorie. Met zijn gevoel voor proporties, het gevoel voor kleur en de verhoudingen zien, komt Benjamin tot prachtige eindresultaten. Zijn ultieme droom is dat zijn werk getoond wordt in een museum. Of grote werken in openbare gebouwen.

Benjamin vervolgt zijn betoog. Hij is beïnvloed Benjamindoor Mark Rothko, een abstract expressionist, wiens werken enorm veel emotie opwekken. Hij zou wel eens in het hoofd van Rothko willen kijken. Vooral hoe hij denkt en wat hij voelt. Ook Picasso, Fernand Léger en Le Corbusier zinnen hem.

Onder het genot van een tiramisu sluiten we een voortreffelijke lunch in dito entourage af. In mijn ooghoeken duikt mijn ‘virtual reality’bril weer op. Die heb ik niet meer nodig. Geef mij maar ‘reality art’. Het werk van Benjamin is volledig in lijn met onze kennismaking en lunch. Erg aangenaam, vol variatie en van een tamelijk hoog niveau. Het was me een waar genoegen. Het slotwoord is voor Benjamin: ‘Kunst moet vooral boeien, aandacht opeisen en fantasie opwekken!’

Bekijk hier alle schilderijen van Benjamin

Walter van Steen © 2016

Walter van SteenWalter van Steen (Breda, 16 maart 1969) is een van onze vaste bloggers over kunst. Walter heeft tekenen en kunstgeschiedenis gestudeerd. Qua stijlen is hij breed georiënteerd. Zijn passie ligt bij Jugendstil, Pop-art, Graffiti en abstracte moderne kunst. Zijn creativiteit uit hij zowel op het gebied van illustreren als schrijven. Verhalen en dichten is op zijn lijf geschreven.