• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Het interieur; kunstwerk van lijnen en vlakken

Het interieur; kunstwerk van lijnen en vlakken

‘Take a line for a walk’, deze veelomvattende uitspraak van kunstenaar Paul Klee, onderstreept voor mij nog altijd de essentie van kunst én de basis van elk interieur. Schilderijen en prenten aan de muur, kussens op de bank, een boek of tijdschrift op tafel, wanden en vloeren, alles bestaat uit lijnen die naast elkaar bestaan of samenvloeien tot een vlak. Je kunt de grote lijnen proberen te vinden, doelgericht één lijn trekken of zomaar ergens een lijntje uitgooien; een lijn is speels en veranderlijk, maar geeft je ook richting en begrenzing.

schilderij Liberty Island van Ines

Een grafisch interieur in zwart en wit

In een grafisch interieur ligt de nadruk op lijnenspel en vlakverdeling. Grafische vormen zijn sterk in de non-kleuren zwart en wit, maar grafische prints en kleur gaan ook goed samen. Designs met strepen, ruiten, vierkanten, driehoeken en alle andere (a)symmetrische vormen vallen onder grafische patronen, maar ook grillige lijnen, herhalende prints en bijvoorbeeld letters of tekst.

schilderij World Traveller van Buttner

Grafische elementen pas je toe op wanden en vloeren, maar ook als accent in accessoires en je kunstwerken. Een grafische inrichting heeft veel contrasten die je kunt verzachten door het toevoegen van grijs. Grijs is er in veel nuances en kan het expressieve zwart-wit meer in balans brengen. Schilder een wand antracietgrijs of kies een bruingrijze loungebank. Combineer harde (staal, metaal en steen) en zachte (hout, stof, wol) materialen om het evenwicht en warmte in de kamer te behouden

Een grafisch interieur met color-blocking

Die ene felgekleurde wand, het XL-vloerkleed met diepe kleurtinten, de zithoek met een warm en kleurrijk behang, door op één plaats kleur aan te brengen of twee kleuren naast elkaar te plaatsen ontstaat color-blocking. Color-blocking is het toevoegen van blokken kleur en geeft kracht aan je grafische interieur. Het is een prachtig decor voor je kunstwerken en persoonlijke items. We zijn geneigd een dierbaar schilderij een neutrale achtergrond te geven, om alle aandacht op het schilderij te vestigen. Een achtergrond van diepgeel, warm roze, oud-groen of donkerblauw kan de kleuren van een schilderij juist oplichten of verdiepen, waardoor je favoriete kunstwerk nog meer tot z’n recht komt.

schilderij Color Fields van Ines

Ruimtelijk effect van kleurvlakken in het interieur

Je kunt zowel lichte als donkere kleuren gebruiken om het interieur ruimer of intiemer te laten lijken. Lichte kleuren weerkaatsen meer licht. De ruimte lijkt groter, opener en luchtiger. Donkere kleuren maken de ruimte kleiner, maar geven ook een gevoel van warmte en geborgenheid.

schilderij Leda van Aleksandra

Een kamer heeft in principe zes vlakken: plafond, vloer en wanden. Een donker geschilderd plafond maakt de ruimte kleiner en intiemer, een licht plafond maakt de kamer ruimer. Schilder je de achterwand in een donkere tint, dan trek je de ruimte als het ware naar je toe. Geef je een zijdelingse muur een accentkleur, dan zal het de kamer juist langer maken.  Krijgen beide zijmuren een kleur, dan verklein je het gevoel van ruimte. Een lichte vloer creëert ruimte en transparantie, een donkere vloer geeft een stevige basis voor de meubels en andere items in de kamer.

Thera van Assen © 2018