Figuratief wordt gebruikt om kunst te beschrijven die op een realistische wijze de mens, zijn omgeving of de natuur weergeven. Het is de kunst om een herkenbare voorstelling op het schildersdoek te krijgen. Op safari, langs steppes en savannes, heeft veel indruk op mij gemaakt. Vandaag waan ik me koning van het dierenrijk. Rechtstreeks vanuit het plaatselijke amfitheater. Ga er goed voor zitten. Beschouw de figuratieve kenmerken van de voorstelling. Laat u meenemen op reis langs mens, dier, natuur en onze dagelijkse omgeving. Gaat u mee?

Schilderij Olifanten - Zenon

Realiteit

Wilde dieren in het écht spreken het meest tot de verbeelding. Imposant. Krachtig. Met overwicht. Heeft u wel eens oog in oog gestaan met dier uit ‘de grote vijf’? Deze groep van 5 dieren bestaat uit: de leeuw, de olifant, de neushoorn, het luipaard en de buffel. Oog in oog met één van deze vijf geeft een uitzonderlijk gevoel, kan ik u zeggen. En dan bedoel ik niet in de dierentuin, met alle respect. Maar ‘face-to-face’ op safari. Ontzettend indrukwekkend, waarbij niet te ontkomen is aan het gevoel van de harde realiteit. Waarbij het gevoel van overlevingsdrang, zowel bij mens als dier, opdoemt.

Hoe imposant is een kudde olifanten die zich vlak voor de jeep ophouden? Met een onnavolgbare persoonlijkheid. Krachtige identiteit, die je welhaast volledig doet verstijven. Overrompeling met een gevoel van verdoving. Dit is knap uitgebeeld op het witte doek. Een plaatje. Een evenaring van de werkelijkheid.

Schilderij Vlinders - Zenon

Relativeren

Bij figuratieve kunst kunt u zien wat het voorstelt. De voorstelling laat zien hoe de dingen er in het echt uit zien. Dit soort kunst wordt ook wel realitische kunst genoemd. Laten we de safari in perspectief plaatsen. In schril contrast met ‘de grote vijf’ staat de vlinder, die geen vlieg kwaad doet. Vrolijk dwarrelend door tropische binnentuinen. Een lieflijke uitstraling  illustreert kwetsbaarheid. In het dagelijks leven lopen we er vaak achteloos aan voorbij. Op safari ben ik alert. Vlinders hebben mij doen relativeren, door mij een wonderlijke wereld vol van verrassende vormen en kleuren te tonen. Een spektakel van ongekende pracht.

Koi Karper - Zenon

Figuurlijke zin

Op een exotische bestemming fascineert mij ook het leven onder water. In de omgeving van de vlinders kronkelen koi karpers. Hun sierlijke bewegingen inpireren mij. Een lenigheid waar ik niet aan kan tippen. De wendbaarheid spreekt mij enorm aan. Een schildering vol dynamiek en beweging. En dan heb ik het nog niet over het opgewekte kleurgebruik. Blij word ik ook van de zonsondergang. Een prachtige oranje gloed vormt de achtergrond van een collectief aan verspreid staande bomen. 

At the Edge of the Woods - Aleksandra

Een heuse safari melodieus afgesloten. De beelden uit de voorstelling staan op mijn netvlies gebrand. In figuurlijke zin, wel te verstaan!

Bekijk hier alle figuratieve schilderijen

Walter van Steen © 2017

Walter van SteenWalter van Steen (Breda, 16 maart 1969) is onze vaste blogger over kunst. Walter heeft tekenen en kunstgeschiedenis gestudeerd. Qua stijlen is hij breed georiënteerd. Zijn passie ligt bij Jugendstil, Pop-art, Graffiti en abstracte moderne kunst. Zijn creativiteit uit hij zowel op het gebied van illustreren als schrijven. Verhalen en dichten is op zijn lijf geschreven.