• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Grafische lijnen in een interieur

Grafische lijnen in een interieur

Als je even voorbij kijkt aan kleuren, vormen en voorwerpen, zal het je opvallen dat de basis van je living bestaat uit lijnen. Verticaal, horizontaal, diagonaal. Netjes naast of kriskras door elkaar. En wat kan het leuk zijn om met de lijnen in de ruimte te gaan spelen. Schilder Paul Klee zei: “Take a line for a walk” en dat is wat nou precies de bedoeling is in de grafische interieurtrend. Spelen met lijnen en vlakken; en spelen verveelt nooit!

interieurfoto schilderij 'Yellow' van Ines

Grafische toevoegingen in elke woonstijl 

Ik vind ’t leuk om verschillende woonstijlen te vergelijken en te zien hoeveel overeenkomsten er zijn, hoewel ze verschillend worden toegepast. In een landelijk interieur wordt het lijnenspel vooral toegepast in patronen van meubelstoffen en wandbekleding. De liefhebber van deze stijl speelt graag met accessoires en groepeert teksten en voorwerpen tot intieme collages.

Wie de voorkeur geeft aan de moderne woonstijl gebruikt lijnen en vlakken in eerste plaats om de basis van de ruimte in te delen en rust te scheppen. Grafische prints, bijvoorbeeld in zwart/wit, staan hier prachtig bij. Als je je meer thuis voelt in een inrichting die niet zo vastomlijnd is, dan zal een industriële, retro of bohemien woonstijl meer bij je passen en zet je een grafische handtekening met dessins en materialen.

interieurfoto houtkunst 'Anna' van Aleksandra

Grafisch zwart-wit

In de grafische woontrend zien we veel zwart en wit, het begon tenslotte met die zwarte stip op een wit vel papier die een lijn werd. “A line is a dot that went for a walk,” stelde Paul Klee vast. De lijn wordt een vorm, de vorm groeit uit tot een vlak of wordt herhaald in een patroon.

Je kunt het in je interieur groots aanpakken door grote vlakken te maken of bijvoorbeeld een hele wand met een grafisch patroon te bekleden. Het grafisch effect kan ook bereikt worden met kleine details, zoals een collage van voorwerpen met grafisch prints. Grijs, legergroen en bruin combineren goed met het grafische zwart-wit, maar meer kleur mag ook!

Een groot kleurvlak op een lichte muur geeft een sterk grafische belijning en door de populariteit van de retrotrend is er nu veel kleurrijke grafische wand- en woonbekleding te koop.

interieurfoto schilderij Close Bond van Ines

Organische vormen

Het lijkt een tegenstelling, strakke grafische lijnen en vloeiende organische vormen, maar ze gaan heel goed samen. Het is inmiddels een nieuwe trend geworden, meubels met zachtere vormen en rondingen. De eettafel is niet langer rechthoekig of rond, maar heeft een vloeiende ovalen vorm en een vloerkleed mag rond, ovaal of grillig van vorm zijn.

interieurfoto schilderij 'Summer Dream' van Ines

Kunst past in de grafische woonstijl

Kunst is een prachtige uitdrukkingsvorm van lijnen en vlakken. Je kunt je je laten inspireren door de manier waarop de kunstenaar krachtige lijnen en zachte organische vormen in een schilderij heeft verbeeld. En natuurlijk is een kunstwerk met grafische elementen een geweldig puntje op de i in een grafisch interieur.

Thera van Assen © 2020