GEZICHT geven

GEZICHT geven

Hoe staat uw gezicht op dit moment? Emotie is aan uw gezicht af te lezen. Niets is expressiever dan het menselijk gezicht. Als geen ander zijn wij in staat te communiceren met gelaatsuitdrukkingen. Vanuit welke positie u ook waarneemt. Frontaal, zijaanzicht of zelfs vanaf de rugzijde. In luttele seconden herkennen we gezichten. Herkenning van het gezicht komt vaak eerder dan de naam. Het onthouden van gezichten verheven we met speels gemak tot kunst. Menig kunstenaar geeft zijn schilderij een gezicht. Een gezicht waarmee de kunstenaar iets tot uitdrukking wil brengen. In één oogopslag is de emotie duidelijk. Zoom bij uw gesprekspartner eens in op ooghoogte. Wat ziet u en wat voelt u?

Beautiful Distraction - Irina

Beeldtaal

Het gezicht is in staat om ons uit te drukken dat met woorden moeilijk te omschrijven is. Gezichtsuitdrukkingen kunnen emoties subtieler en effectiever overbrengen. Mensen hebben zeven herkenbare gezichtsuitdrukkingen: woede, angst, vreugde, verdriet, walging, verbazing en minachting.

Three Girls - Ines

De expressie van ‘De Schreeuw’ van Edvard Munch drukt het geestelijke leed en de emotionele kwelling uit die de schilder tijdens perioden in zijn leven heeft gevoeld. Emoties weergeven in kunst is een kunst op zich. Schilders in de Gouden Eeuw maakten er hun specialiteit van. Het lijkt alsof ‘Het meisje met de parel’ van Johannes Vermeer haar onbevangen blik direct contact zoekt met de toeschouwer.

In het oog springt het werk als ‘De Mulat’ van Frans Hals. Een lachende man met een kruik, bekend als 'Peeckelhaeringh'. In dit rijtje past zeker de ‘Mona Lisa’ van Leonardo da Vinci, die evengoed ‘De dame met de glimlach’ genoemd kan worden. Da Vinci lijkt van dit idee van blij zijn het centrale thema te hebben gemaakt. ‘Mona’ lijkt alleszins tevreden en gelukkig. Vincent van Gogh heeft zich meermaals zelf geportretteerd. Vaak met een serieuze, ietwat treurige blik. Alom beroemde kunstenaars met het talent om geschilderde uitdrukkingsbewegingen van het gezicht te laten zien.

schilderij Femme Fatale van Irina

Gezichtsuitdrukking

Ontdek de emotie uit de gezichtsuitdrukking. De kunst om mimiek met verf te vangen, is buitengewoon fascinerend. Ines is een voorwaar een topper op dit gebied. Als u het mij vraagt spat de vreugde van haar doeken af. Het zet uw gelaat in beweging. Bij het zien van haar figuratieve schilderijen is de lach niet van mijn gezicht te krijgen. Wat valt er van uw gezicht af te lezen?

Bekijk hier alle schilderijen van Ines

Bekijk hier alle schilderijen van Irina

Walter van Steen © 2018