Het feestgedruis met uw gezin en dierbeminden ligt achter ons. De donkere dagen houden nog even aan. Omringd door grijze en grauwe luchten. Het midden tussen zwart en wit. Ik heb honger naar meer licht. Verlangen naar langere dagen en kortere nachten. Het is een tijd van reflectie en goede voornemens. Hoe zijn uw ervaringen over het afgelopen jaar? Wat viel u op? Wat ging goed en wat kan beter? Wat zou u willen veranderen? Een goed moment om daarover na te denken! Mij houden de talloze tegenstellingen in de wereld bezig. Een tegenstelling is niet goed of fout. Een tegenstelling mag er zijn. Het is maar hoe u er tegenaan kijkt!

Harmonie

In de schilderkunst zijn evengoed tegenstellingen te vinden. Dat kan in compositie zijn of kleur. Bij zwart wit portretten bestaat het beeld van contrast en controverse. Het gehele spectrum tussen zwart en wit geeft harmonie. Tegenstellingen worden gebruikt om onze aandacht vast te houden. Het geeft focus. Het zorgt voor rust. Het geeft een authentiek gevoel. Zwart-wit legt de ziel van het thema bloot! Het geeft een extra dimensie aan een schilderij. Zeker als het om charismatische persoonlijkheden gaat. Ik laat graag David Bowie, Marilyn Monroe en Nelson Mandela de revue passeren

Davis Bowie zwart-wit - Zenon

Naast popicoon kent Bowie ook andere creatieve uitspattingen. Sinds de jaren tachtig schilderde hij ook zelf. Hij studeerde aan de kunstacademie. Bekend zijn vooral schilderijen uit de Berlijnse periode, een expressionistische stijl. Ook tijdens zijn latere carrière is Bowie blijven schilderen. Hij is ook een verzamelaar van kunst. Uit zijn collectie schilderijen zijn voorkeuren waar te nemen voor surrealistische kunst.

Aantrekkelijk

Zwart-wit kunst kan als tijdloos worden beschouwd. Daar waar kleuren van kleding het tijdsperspectief verraden, geeft een zwart-wit weergave een meer neutraal beeld. Door het gebrek aan kleur krijgt een schilderij een ‘retro-look’, waardoor het kunstwerk vrijelijk een langere periode kan laten hangen. Andersom geredeneerd kunnen zwart-wit schilderijen juist ook heel modern zijn. Door het gebrek aan kleur houdt dat ook langere tijd aan. Het geeft rust in huis met een zwart-wit schilderij aan de muur. Bij een minimalistische inrichting van uw huis, is een zwart-wit kunstwerk een zeer goede keuze.

Marilyn Monroe zwart-wit - Zenon

Kunstexperts hebben allerlei theorieën over de symboliek van het Marilyn-portret. Vanuit kunstoptiek is Marilyn Monroe onlosmakelijk verbonden aan Andy Warhol. Zelf gaf Warhol aan zeer transparant te zijn over het portret en dat er niets achter zit. Alles wat wees op gevoelens of artistieke intentie, vermeed hij. Welhaast een zwart-wit gedachte. Het beeld van Marilyn leeft voort als uitdrukking van de pop-art-beweging. Een aantrekkelijk beeld, dat samen oploopt met de opwaaiende jurk. Daar kunnen we eensgezind over zijn.

Nelson Mandela zwart-wit - Zenon

Gelijkheid

Wie kan eensgezindheid beter verwoorden als Nelson Mandela: “Als je iemand aanspreekt in een taal die hij begrijpt, dan bereik je zijn hoofd. Spreek je hem aan in zijn eigen taal, dan bereik je zijn hart”. Het schilderij van de Nobelprijswinnaar is met gevoel geschilderd, in onze eigen taal. Een evenwichtig beeld. Het raakt me rechtstreeks in mijn hart! Zwart-wit is niet meer dan een schijnbare tegenstelling! Het is de kunst om in overeenkomsten te denken, niet in ongelijkheid. Ongeacht zwart of wit ga ik voor vrede en harmonie! Wie wil dat nu niet in huis?

Bekijk hier alle portret-schilderijen van Zenon

Walter van Steen © 2019

Walter van SteenWalter van Steen (Breda, 16 maart 1969) is onze vaste blogger over kunst. Walter heeft tekenen en kunstgeschiedenis gestudeerd. Qua stijlen is hij breed georiënteerd. Zijn passie ligt bij Jugendstil, Pop-art, Graffiti en abstracte moderne kunst. Zijn creativiteit uit hij zowel op het gebied van illustreren als schrijven. Verhalen en dichten is op zijn lijf geschreven.