• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Dit doet (a)symmetrie bij je thuis

Dit doet (a)symmetrie bij je thuis

Met een glimlach kijk ik naar de kindertekening. Een poppetje van 2 rondjes, lijf en hoofd, links en rechts 2 strepen met 5 streepjes, armen en handen, en nog 2 van zulke strepen voor benen en voeten. Een huis is een vierkant met een rechthoek en 2 vierkanten, deur en ramen, een driehoek met een vierkant, het dak met een raam wat zich precies boven de deur bevindt. De eenvoud van deze tekeningen bevindt zich in de symmetrie. Vormen en lijnen worden links/rechts of boven/onder een middelpunt getekend.

schilderij Open Sky van Ines

Symmetrie zorgt voor balans en rust en is fijn om naar te kijken. Symmetrie voorziet in de natuurlijke behoefte aan structuur. Tegelijkertijd hebben we ook behoefte aan speelsheid en een tikje wanorde. Het kind tekent een grote, scheve hoed op het hoofd van z’n poppetje en het huis krijgt aan één kant van het dak een schoorsteen met kringelende rookpluimen. Het voegt zonder na te denken a-symmetrie toe, waardoor er een levendiger afbeelding ontstaat

interieurfoto schilderij Abandoned Paths van Ines

Dit geeft in elk geval rust

In het interieur is symmetrie een eenvoudige manier om evenwicht en balans en daarmee een vorm van rust te creëren, maar het is lastig om die symmetrie consequent door te zetten. Ergens zul je de symmetrie moeten verlaten, want een huis en de daarin aanwezige elementen zijn nooit helemaal symmetrisch. Door de symmetrie deels los te laten, krijg je veel meer vrijheid bij de inrichting van de ruimte. Hang je bijvoorbeeld een schilderij recht boven de bank, dan geeft dat een bepaalde vorm van rust en is de wand in één keer ‘vol’. Door het schilderij meer naar links of rechts te plaatsen wordt de muur wel gevuld, maar zul je toch meer ruimte aan de wand en in de ruimte ervaren.

(A)symmetrie kunnen naast elkaar bestaan, het belangrijkste is dat de basis in orde is:

  • De verhoudingen in de ruimte en de elementen in ruimte kloppen
  • Er is harmonie en eenheid tussen de verschillende elementen
  • Contrasterende elementen maken het interieur speelser, zonder de eenheid te verstoren.
  • Te weinig variatie maakt een huis saai. Te veel variatie oogt alsof je eigenlijk niet wist wat je wilde

interieurfoto schilderij She van Sacha

Dit helpt je bij het inrichten 

Door twee (bijna) identieke meubels, accessoires of schilderijen bij elkaar te plaatsen ontstaat er rust in het interieur. Een simpele manier om de symmetrie te doorbreken is de regel van 3. Je plaatst en/of hangt voorwerpen in drietallen (of een ander oneven aantal) bij elkaar, wat een nonchalant maar toch gebalanceerd effect geeft.

schilderij Atlantis Gold van Buttner

De zithoek kan heel goed volgens de regel van 3 worden samengesteld, een hoekbank met een ‘losse’ fauteuil en een grote poef maken samen een comfortabele zitplek die niet statisch aanvoelt. Ook de tafel of het dressoir lenen zich goed voor hetzelfde uitgangspunt. Drie blauwe vazen van verschillende grootte vormen een kleine verzameling op een grote eettafel, aan de wand een schilderij met dezelfde blauwtinten maakt het af Bij het maken van zo’n kleine collectie hoeven de items niet per se dezelfde vorm of kleur te hebben. Je kunt eindeloos variëren met setjes van 3 items bij elkaar.

Thera van Assen © 2019