• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

De natuurlijke Scandinavische woonstijl

De natuurlijke Scandinavische woonstijl

Ook ik ben een liefhebber van Scandinavische vormgeving met z’n tijdloze esthetiek. We kennen allemaal de bekendste verspreider van het Scandinavische design: Ikea. En of je nou een lover of een hater bent, Ikea heeft wel haar stempel gedrukt op de populaire woonstijlen.

De kenmerken van Scandinavisch design zijn duurzaam, milieuvriendelijk, functioneel, puur en authentiek. Veel van de ontwerpen worden geïnspireerd door de natuur.  De dagen in de Scandinavische landen zijn kort, dat is 1 van de redenen dat de meubels licht, luchtig en ruimtelijk zijn. Er is geen ruimte voor tierlantijntjes en allerlei andere opsmuk. Erg veel toegepast in deze woonstijl is het blanke hout.

schilderij In Good Company 6 van Aleksandra

Waarom is Scandinavië nu populair?

De Scandinavische vormgeving is natuurlijk al veel langer aanwezig en pas nu zo ontzettend geliefd bij een grote groep mensen. Merken als Hay en Ferm Living zijn ongekend populair.  Hoe komt dat toch?  Zelf denk ik dat het iets met de tijd te maken heeft. We zijn toe aan producten en sferen die eerlijk en eenvoudig zijn, vrolijk maar wel ingetogen. Een stukje nostalgie, maar ook van nu. Het “bling bling” van daarvoor hoeft niet meer. De "Nordic Wave" in de designwereld staat voor betaalbaar hedendaags design, niets “over de top”. En juist daar worden we nu blij van.

Hoe maak je een Scandinavisch interieur?

De basis van een Scandinavisch interieur is net zoals de producten sober en minimalistisch. Een eenvoudige open indeling, lichte wanden (meestal witten en grijzen) en natuurlijke materialen.

interieurfoto schilderij World Traveller van Buttner

Laat de ruimte rust uitstralen. De witte basis heeft wel een aanvulling nodig van warme en comfortabele materialen. Zo zie je in een Scandinavisch interieur vaak een (lichte) houten vloer, een houten eettafel, wollen kleden, dierenhuiden en een strakke stoffen bank. Her en der een zwart accentje zorgt voor diepte in het interieur en een grafisch effect, dat maakt het totaal spannender en krachtiger. Mocht je je het kunnen veroorloven zorg dan voor een mooie designklassieker van bijvoorbeeld Hans Wegner of Fritz Hansen. Heb je iets minder te besteden, kijk dan eens op tweedehands websites voor een betaalbare designklassieker.

interieurfoto schilderij Five Trees van Ines

Schilderijen in een Scandinavisch interieur

Je kunt diverse kanten uit met je keuze voor schilderijen die in een Scandinavisch interieur passen. Grafische schilderijen doen het hier altijd goed, met geometrische patronen, prints en teksten in witten, grijzen, pastellen en accent zwart. Maar ook schilderijen geïnspireerd op de natuur en alle lichte schilderijen van Buttner zijn een aanrader in een Scandinavische woonstijl. 

Inge Lohman © 2016