Kijk eens om je heen en het zal je opvallen uit hoeveel lijnen en vormen je interieur bestaat. En hoe leuk is het om daarmee te gaan spelen. “Take a line for a walk” is een uitspraak van kunstenaar Paul Klee en veelzeggend voor de grafische interieurtrend. Grafische elementen toepassen in je huis is vooral een spel; en spelen verveelt nooit.

Grafische toevoegingen in elke woonstijl

Het landelijk interieur kiest voor patronen in stoffen of bekleding en groepeert persoonlijke teksten en voorwerpen tot intieme collages. De moderne woonstijl gebruikt grafische prints en vormen als basis om rust te scheppen.

In de stoere industriële stijl wordt met het materiaal een grafische handtekening gezet, bijvoorbeeld door letters van metaal. Bij interieurs met etnische invloeden en in het retro-interieur overheerst het dessin, geïnspireerd op verschillende landen en stijlperiodes.

Monochromatic - Aleksandra

Grafisch zwart-wit

In de grafische trend zien we veel zwart en wit terug, het begon tenslotte met die zwarte stip op wit papier die een lijn werd. “A line is a dot that went for a walk”, stelde Paul Klee vast. En de lijn werd een vorm. En de vorm groeide uit naar een vlak of werd herhaald tot een patroon.

Zigzaglijnen, hoekige vormen, optisch lijnenspel, het past allemaal binnen de grafische stijl. Als je erbij stilstaat is het verbazend hoeveel variaties er gemaakt, en nog te bedenken, zijn op de basisvormen lijn, vierkant, cirkel en driehoek. Je kunt het groots aanpakken door grote vlakken te maken of een hele wand voorzien van een grafische print. Toch kan het effect ook zitten in kleine details, zoals accessoires met grafische prints.

Door verder met eenvoudige kleuren, wit, grijs, legergroen en bruin te werken blijft je interieur rustig en geef je het een persoonlijke uitstraling. Maar, kleur mag ook! En geven een geweldige boost aan het geheel.

Binair or Not 2 - Irina

Grafische accessoires

Accessoires met grafische lijnen en vormen zijn onmisbare elementen in het grafisch interieur. Kussens, vazen, schalen, kaarsenhouders, servies, schilderijen, teksten en letters. Ze maken op een eenvoudige manier het grafische plaatje af. De basis van de accessoires is meestal wit, gecombineerd met inktzwart of diepblauw. De ondergrond kan ook gedekt groen of grijs zijn, waarop patronen zijn verwerkt.

Groeperen in collagesPoem interieur

Speels, dat is een kernwoord voor het grafisch wonen. Een stijl met een nonchalante look, ook al maak je voornamelijk gebruik van strakke lijnen en patronen.

Collages maken van afbeeldingen, eventueel in combinatie met voorwerpen, passen precies in deze trend. Kies bijvoorbeeld voor een sprekend schilderij als 'Dear Deer' of 'Marilyn Monroe' en hang daar meerdere kleine tekeningen en foto’s naast tot één mooi wandvullend sfeerbeeld. Of zet het schilderij nonchalant op de grond, aangevuld met andere afbeeldingen en bijvoorbeeld één of meerdere losse letters. Soms is het kunstwerk zelf al een collage en vormt dat een prachtig statement in je kamer.

Thera van Assen © 2016

Thera van AssenThera van Assen is een van onze vaste bloggers op het gebied van interieur. Thera van Assen beheert RUiM. RUiM is inspiratie, idee en info over interieur. RUiM wil zich inleven in jouw woonbeeld en geeft er invulling aan. 

RUiM richt zich op meerdere invalshoeken van een interieur. De basis, indeling en inrichting van de verschillende ruimtes. Maar ook wat er nodig is om je huis (weer) tot een functionele en comfortabele woonplek te maken. En, misschien wel de basis van alles, wat de eigenheid van jou en je huis is en hoe je dit zichtbaar en voelbaar kunt maken.