• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

De Botanische Woontrend

De Botanische Woontrend

Het warme voorjaar is overgegaan in een veelbelovende zomer en elke zonnige dag lokt om buiten te zijn. Genieten van de avondzon op je balkon of een lange dag wandelen in de stilte en rust van de natuur. Je opnieuw laten verrassen door de vertrouwde vormen en kleuren van het groen om je heen. Met verwondering kijken naar alle verschillende bladvormen en groentinten, kleine beestjes die niet, of toch wel, ontdekt willen worden en bloemen die niet in één kleur te vatten zijn.

interieurfoto schilderij Nordsee VI van Buttner

De term botanisch betekent ‘alles wat te maken heeft met plantkunde’. Daarbij denk je dan al snel aan zuidelijke landen met prachtige tuinen vol planten, bomen en bloemen. Maar de botanische woonstijl kun je ook heel goed toepassen in je eigen tuin én huis om te genieten van al dat fijne groen.

Natuurlijk wonen

Botanisch wonen is een huis vol planten en groen, van mini-plantjes tot bomen in pot. Het is ontzettend leuk om je eigen moestuin aan te leggen en je eigen kruiden te kweken.

interieurfoto Forest Blues van Aleksandra

Levende kunst met een ecosysteem

Naast kamerplanten kun je ook kiezen voor een ecosysteem. Een ecosysteem is een omgeving waarin levende organismen, zoals planten, leven. Je creëert deze omgeving met een glazen pot, fles of vaas. Het handige aan zo’n ecosysteem is dat je de planten niet hoeft te verzorgen. Het kleine beetje water wat je toevoegt gaat condenseren zodra je de omgeving afsluit met een kurk of deksel. Hierna is er ook geen extra water meer nodig. Het belangrijkste is dat je de omgeving afgesloten houdt.

interieurfoto schilderij Picasso van Sacha

Door de afgesloten omgeving kunnen de planten hun eigen gang gaan. Er kunnen zelfs paddestoelen en mos ontstaan! Op den duur kun je ook de wortels aan de buitenkant van het glas zien. Een stukje natuur in huis. Bijzonder om dit proces te kunnen volgen. Een kleurpalet van blauw- en groentinten vormt de perfecte achtergrond voor alles wat groeit en bloeit. Door het toepassen van veel natuurlijke materialen – bamboe, hout, kurk, linnen – en het gebruik van zachte kleuren maak je de botanische stijl af.

Urban Jungle

De botanische woontrend, ofwel Urban Jungle, is vooral een kwestie van durven combineren. Natuurlijk groen, aangevuld met prints van bladeren, bloemen en insecten. Deze prints zie je terug op behang, maar ook als afbeeldingen op kussens en in de vorm van vazen. De natuur is een geweldige inspiratiebron en veel woonmerken spelen op deze trend in met ‘groene’ wooncollecties. Woonitems met organische vormen, natuurlijke prints en natuurlijke materialen. Profiteer van het ruime aanbod en ga voor kussens met bloem- en bladmotieven of de hippe cactusvaas. Botanische posters, potten, glaswerk, maar ook een theedoek met insectenmotieven maken de sfeer compleet.

interieurfoto Flanders Fields van Ines

Botanisch wonen en DIY 

Kunstenaars worden geïnspireerd door de veelkleurigheid van de natuur. Je kunt je botanische inrichting prachtig aanvullen met een nieuw kunstwerk aan de muur van felgele bloemen tegen een helderblauwe lucht, een collage van bladvormen of een meer abstracte uitwerking. Het schilderij kan de achtergrond vormen voor je collectie planten en potten of misschien vind je het juist mooi om de sfeer van de natuur te vangen met de kunst in je living.

interieurfoto schilderij Flower Power van James

Daarnaast kun je ook zelf je creativiteit de vrije loop geven. Pluk tijdens een wandeling of onkruid wiedend in je tuin, bladeren, grassen of bloemen met verschillende vormen. Thuis kun je ze drogen en inlijsten. Wil je meteen genieten van je natuurschatten, dan kun je deze ook kopiëren en daarmee een collage van prints maken. De mogelijkheden zijn net zo talrijk als de natuur zelf.

Thera van Assen © 2020