dageRAAD
Ochtendgloren. Ik tuur naar buiten. De reflectie van het licht brengt kleur. Kleur op mijn wangen. Kleur in de vroege winterse lucht. Het geeft kleur aan de dag. Het roept bij mij tal van emoties op. Verbazing. Blijdschap. Vrijheid. Het mooiste moment van de dag. De schemering voorafgaand aan de zonsopkomst. Een periode van licht waarbij de zon schittert in afwezigheid. Vandaag een fenomeen van koning winter. Kleuren van de dageraad zijn zeer uiteenlopend. Van rose, paars en blauw, zoals ‘Blush Sky’, tot geel, oranje en groen. Ik geniet van het moment. Mij geeft het warmte om de winterse kou te trotseren. Wat heeft de natuur nog meer in petto vandaag?
Moeder natuur
De winterperiode met zijn stormen, vrieskou, ijs en sneeuw is voor menig kunstenaar door de eeuwen heen steeds een verleidelijke inspiratiebron geweest. De winterse capriolen van ‘moeder natuur’ lenen zich uitermate goed tot betoverende taferelen en sfeervolle scènes. Op meesterlijke wijze geven kunstenaars de ontelbare nuances van licht, lucht en winterse atmosfeer weer. De ene keer somber en dreigend. De ander keer olijk en sfeervol. Steeds met een sublieme streling voor het kunstminnend oog. Nog voordat de zon verschijnt, neem ik in mijn ooghoek bloemen waar. Goed beschouwd geen bloemen uit de weide. Het zijn ijsbloemen. Ze versieren mijn hoge ramen naast het authentiek gevormd kozijn. IJsbloemen zijn afzettingen van ijskristallen op het raam, die vanwege de vorm met bloemen vergeleken worden. Bloemen die de inspiratie gevormd hebben voor ‘Frost flowers’.
Winterzon
De ‘Winter Sun’ breekt door. Een specifieke vorm van ruige rijp gaat langzaam op in het natuurschoon. Het raam geeft een doorkijk naar een beschermd natuurgebied. Een waterpartij onderstreept een wijds zicht. Het is als een historisch winters beeld. Ik neem u graag mee naar de 16e eeuw. In de schilderkunst zijn tal van kunstenaars met een voorliefde voor winterse taferelen. Ik zet graag ‘Boerenbrueghel’ in het zonnetje. Beter bekend als Pieter Brueghel de Oude (ca. 1525-1569). Hij schilderde graag het alledaagse plattelandsleven en boerenbruiloften. Ontegensprekelijk een briljant schilder. De oudste zoon van de ‘Boerenbrueghel’, Pieter Brueghel de Jonge (1564-1638), schilderde eveneens talloze winterlandschappen. Naar het voorbeeld van zijn vader, maar wel op een geheel eigen stijl.
Een ander icoon in het schilderen van winterse taferelen is Hendrick Avercamp (1585-1634). Avercamp was doofstom. Hij ontpopte zich tot één van de meest talentvolle Nederlandse kunstschilders van zijn tijd. Als buitenbeentje in de toenmalige schilderswereld is hij tot op de dag van vandaag bij kunstliefhebbers over de wereld befaamd om zijn talrijke winterse schaatsscènes. Avercamp maakte in zijn winterlandschappen gebruik van verscheidene schildertechnieken. Zo creëerde hij diepte-perspectieven door in elkaar opgaande kleuren contrasten toe te passen of door donkere figuren of afbeeldingen op de voorgrond te schilderen om zo de illusie van diepte te scheppen. Tot zover enige achtergrond van winterse schilderkunst van de 16e eeuw.
Winterse dag
De winter is een voor velen een tijd van bezinning. Ik trek mijn winterjas aan. Maak een wandeling met mijn trouwe viervoeter. Verzet mijn gedachten. Mijmer nog wat over het ochtendgloren. Het is een kunstzinnig jaargetijde. Een bijzondere kijk in vogelvlucht op een indrukwekkende winterse dag. Een dag in de ‘Winter Mood’. Op naar de volgende dageraad!
Bekijk hier alle schilderijen van Buttner
Bekijk hier alle schilderijen van Sacha
Bekijk hier alle schilderijen van Ines
Walter van Steen © 2023