• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Compact wonen

Compact wonen

Er is geen standaardmaat voor het aantal vierkante meters die je nodig hebt om comfortabel te wonen en te leven. Een huis met veel ruimte kan fantastisch zijn, maar ook met een kleiner woonoppervlak kun je een heerlijke leefruimte maken.

interieurfoto met schilderij 'Forest Impression 2' van Aleksandra

Ruimte om te wonen, het is wat we allemaal nodig hebben. Pasgeleden was ik in Berlijn en zag hoe een zwerver onder een brug zijn eigen plek had afgebakend. Hij had met op straat gevonden spullen een interieur samengesteld van een zithoek met bank, een vloerkleed en verschillende hoekjes waar hij zijn spullen bewaarde. Een minimale woning, maar met groots effect.

De ruimte benutten

Je woont, eet, slaapt en werkt in je huis en dat betekent dat in je interieur ruimte nodig is om dingen op te bergen. In een kleine woning is opbergruimte een grote uitdaging en er zijn mogelijkheden genoeg om dat efficiënt en sfeervol op te lossen. Kasten zijn een absolute must, maak ze extra hoog tot aan het plafond en wees creatief door kastruimte te verbergen onder een trap of in meubels.

interieurfoto met schilderij 'Forest Blues' van Aleksandra

Niet alle ruimte benutten

Compact wonen is een uitdaging om opgeruimd te wonen, want hoeveel creatieve opbergers je ook hebt, de beschikbare ruimte blijft beperkt. Dat vraagt om een voortdurende afweging wat kan blijven en wat weg mag, wat je laat zien en wat je opbergt.

Je houdt de ruimte licht en open door transparante en open meubels te plaatsen en voor lichte, luchtige raambekleding te kiezen.

schilderij November van Zenon

Natuurlijk daglicht dat kan binnenstromen geeft je kamer een extra ruim gevoel.  Je kunt de weerkaatsing van het licht versterken door spiegels te plaatsen en daarmee het aanwezige licht verdubbelen.

De keuze van de vloerbedekking kan het vloeroppervlak groter laten lijken en dezelfde vloerbedekking in verschillende kamers maakt de totale woonruimte tot één geheel. 

schilderij Forest Impression van Aleksandra

Haal meer uit minder

Juist in een kleine kamer kunnen enkele grotere items goed tot hun recht komen, waar veel kleine voorwerpen en meubels de kamer snel rommelig en onrustig maken. Dus wel die ene grote bank, maar laat de bijbehorende salontafel dan gewoon weg. Kies bijvoorbeeld in plaats daarvan een poef die zowel een zitplek als bijzettafel kan zijn. Ook je kunst aan de wand mag een groot formaat hebben. Een enkel schilderij als eye-catcher aan de muur kan rustiger ‘ogen’ dan veel kleine schilderijtjes en losse items.

In een kleine ruimte hoef je niet op ‘safe’ te spelen, rust en overzicht bewaren is niet gelijk aan saai. Grote patronen in behang of kunst en heldere, krachtige kleuren zullen de sfeer van je interieur onderstrepen.

schilderij She van Sacha

Kunst in een kleine ruimte

Bladerend door een willekeurig woontijdschrift zal je aandacht vooral worden gericht op grote huizen met royale kamers. De gemiddelde woning heeft dit niet, maar met eenvoudige oplossingen kun je het gevoel van beschikbare ruimte vergroten. Compact wonen hoeft je zeker niet tegen te houden om voor kunst te kiezen. De schilderijen aan je muur vertellen een verhaal, de rest kan dan gerust wat ‘stiller’ zijn.

Thera van Assen © 2017