• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Comfortabel zitten

Comfortabel zitten

De kans is groot dat je dit artikel leest, comfortabel languit op je hoekbank met chaise longue. Het kan zijn dat een strakke twee- en driezitsbank beter bij jou past, je liever voor de speelse opstelling van een elementenbank kiest of dat je een liefhebber bent van een klassieke Chesterfield.

schilderij Golden Bay van Aleksandra

We hebben allemaal onze voorkeuren hoe we willen zitten, stevig of zacht, languit of rechtop, maar in de meeste interieurs ontbreekt de zitbank niet. De bank vormt letterlijk en figuurlijk een groot onderdeel van de inrichting.

De bank met een geschiedenis

In de oudheid werd de bank gebruikt om te zitten en te liggen. Het was heel gebruikelijk om liggend aan lage tafels te eten. De banken waren eenvoudig van vorm en constructie én hard, want banken werden in die tijd nog niet gestoffeerd. Al snel ontstond de behoefte aan meer comfort en kregen de lage banken een hoofdeinde en armleuningen.

schilderij World Traveller van Buttner

Pas vanaf de 18e eeuw kwam daarin verandering en werd de bank gestoffeerd en versierd, onderhevig aan de stijl en mode van dat moment. Vooral Oosterse invloeden hebben de manier van zitten veranderd. Er kwamen matrassen om op te zitten en royale kussens om tegenaan te leunen. De zitbank heeft een heel eigen ontwikkeling doorgemaakt. Daar staan we nu niet meer bij stil, als we na een lange dag lui neerploffen

De zitbank; functioneel en comfortabel

Loveseat, twee- drie tot vijfzitter, hoekbank met chaise longue of losse hocker - een bank kan uit alle mogelijke formaten en opstellingen bestaan, met één of meerdere zit- en rugkussens. Met een elementenbank kun je nog meer variatie in de opstelling aanbrengen en meer functies in één bank integreren. Je persoonlijke smaak zal een belangrijke rol spelen bij de keuze van je zitmeubel, maar houd daarnaast rekening met de afmetingen van de ruimte waarin de bank komt te staan.

schilderij Leda van Aleksandra

De zitbank plaatsen

Plaats de bank altijd een klein stukje van de muur af, het geeft een ruimtelijk effect. Dit effect wordt nog versterkt door de bank verder de kamer in te trekken en achter de bank bijvoorbeeld een side-tabel of lamp te plaatsen. Zet de bank in het midden van de kamer en maak een visuele scheiding tussen zitgedeelte en eethoek.

Fotokunst Laatste Halte van Dirk Wiersma

Creëer een ruimte binnen de ruimte en laat de bank een comfortabel en uitnodigend 'ziteiland' worden in een hoek van de kamer. Maak één geheel van de zithoek en leg een karpet neer, groot genoeg dat de bank er (gedeeltelijk) op kan staan, eventueel met een stoel en salon- of bijzettafel

Een plek voor kunst

Veel mensen kiezen voor een kunstwerk boven de bank, maar overweeg ook eens om een schilderij aan de wand tegenover de bank te hangen en geniet zo van de kunst die je voor je interieur hebt gekozen. Het kan ook verrassend zijn om de vrije ruimte achter de bank te benutten. Plaats een of meerdere schilderijen op de grond tegen de muur achter en naast de bank. Maak het inspirerende kijk-hoekje af met een grote plant of staande lamp.

schilderij Yellow van Ines 

Thera van Assen © 2018