• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

BOMEN uit Dromen

BOMEN uit Dromen

Zie! De dagen worden langer. Prille contouren van de lente worden zichtbaar. Winterse taferelen mengen zich met het zomers gevoel. Gure wind gecombineerd met heldere blauwe luchten. Storm wisselt zich af met windstille momenten. Regen frist zo nu en dan de boel een beetje op. De natuur speelt met het licht. Bomen maken de omgeving zuurstofrijk. De koude buitenlucht geeft een warm gevoel. Het landschap wordt in het zonnetje gezet. Vrolijke kleuren kondigen zich aan. Een sfeer om met volle teugen in te ademen.

schilderij 'Forest Impression' van Aleksandra

Landschap met bomen

Bomen komen veelvuldig voor in landschapschilderijen. In vele kleuren en maten, zo nu en dan ook prominent in beeld. In de middeleeuwen en renaissance waren landschappen op schilderijen vaak het decor voor Bijbelse taferelen. In de late 16de en de 17de eeuw ontwikkelde het landschap zich tot een zelfstandig thema. Vaak een realistische weergave van het landschap.

schilderij 'Fresh Morning' van Ines

Een landschap schilderen naar werkelijkheid gaat het beste in de buitenlucht. Daar waar de ruimtelijkheid, de geuren, de warmte of kou en het echte licht ervaren wordt. Zo dacht Vincent van Gogh er halverwege de 19e eeuw ook over. In navolging op zijn Franse idolen trok hij het bos in voor fraaie bosgezichten. Alle weersomstandigheden trotserend. Hinderlijk langs waaiend zand of bladeren nam hij op de koop toe. De charme van buiten schilderen. Zwoegend op zwiepende boomtakken. Op deze schilderijen van Van Gogh hoor je de wind door de bomen bulderen. De natuur zo intens mogelijk weergegeven.

schilderij 'Indian Summer' van Ines

Bron van inspiratie

Er zijn verschillende landschappen te onderscheiden. Denk aan landschappen met bergen, valleien, bomen, rivieren en bossen. Landschap is ook in de hedendaagse schilderkunst een geliefd onderwerp. Zowel in figuratieve als abstracte werken kan landschap het uitgangspunt zijn. Piet Mondriaan schilderde ook landschappen. Hij heeft een beweging gemaakt van figuratief, zoals De rode boom, naar abstracte vormen. In Bloeiende appelboom zijn nog steeds een stam en takken te herkennen, maar sterk versimpeld tot meer pure vormen. Ines maakt eveneens gebruik van eenvoudige vormen, met veel kleurrijke, vrolijke en positieve vormen.

Lucht en landschap

De lucht is een essentieel onderdeel van het landschap. Ook als de lucht niet zichtbaar is, bij een hoge horizon, of een dicht bos, dan is het licht er nog. U herkent het vast. Een wandeling over een zonnig bospad waarbij het lijkt of het zonlicht tussen de boomtoppen naar beneden valt.

Het licht komt dan alleen van de lucht, als de zon achter de bomen zit. Lucht en landschap vormen een eenheid.

schilderij 'Green Wall Woods' van Aleksandra

Bomen vormen een boeiend schouwspel in het landschap. Kleuren doen de bomen stralen. Onder invloed van de zon. Met de artistieke vrijheid van de kunstenaar ontstaan zelfs bomen uit dromen. Voel de warmte. Ervaar de sfeer. Geniet. Ik zie uit naar de zomer!

Walter van Steen © 2018