• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

BLOEM lezen

BLOEM lezen

Het is nazomer. De zon prikt door de wolken en zorgt voor een aangename warmte. Ik poets de glans op mijn wandelschoenen. De natuur brengt ons schoonheid. Om vrolijk van te worden. Hoe mooi is het om langs bloemenvelden te struinen. Al ware het een heuse wandel 4-daagse. Bloemen in fraaie kleuren en vormen. Steeds opnieuw inspireert het kunstenaars. Wandel mee langs de ‘bloemen Riviera’ van de schilderkunst. We zetten de bloemetjes buiten. Ik neem u mee langs ‘Flanders Fields’, de Franse zonnebloemvelden en idyllische waterpartijen met waterlelies. Wordt u ook zo blij van bloemen?

schilderij 'Some Happy Flowers' van Sacha

Bloemensymboliek

Een heerlijke geur omsingelt mij. Ik ben onder de indruk van het kleurenpalet op de bloemenvelden. Wat een plaatje. Gevoelig voor symboliek zet ik er de pas in. Bloemen worden gebruikt om een bepaalde sfeer uit te drukken. Al tijden hebben bloemen een betekenis. Wilt u iemand bedanken, een hart onder de riem steken, ’zomaar’ een bloemetje geven of een romantische sfeer kweken? Dan is het leuk als u een bloem kiest met een betekenis. Dat geeft extra elan. De meest in het oog springende is de roos als symbool van de liefde. Zo zijn er nog veel meer bloemen die bij bepaalde situaties passen.

schilderij 'Meadow Flowers 2' van Aleksandra

In Vlaanderens velden bloeien de klaprozen

Bij de Menenpoort wordt de ‘last post’ geblazen. Ik wandel door de historische binnenstad van Ieper (B). De omgeving is opgesierd met klaprozen. De klaproos staat symbool voor de dodenherdenking, ontstaan door een veldslag in Vlaanderen in de Eerste Wereldoorlog.

schilderij 'Flanders Fields' van Ines

Algemeen staat de klaproos symbool voor troost, dromen, maar ook voor vergankelijkheid van aardse glorie. De indrukwekkende verbeelding wordt daarentegen gekoppeld aan een trieste gebeurtenis. De rode gloed tot aan de einder is oogverblindend. Prachtig uitgebeeld op het schilderij van Ines. Een waar eerbetoon ter nagedachtenis aan de gevallen soldaten. Bewonderenswaardige traditie. Met een enkele blaar op mijn hiel kijk ik terug op een geslaagde eerste dag.

Zon en bloem

De zonnebloem inspireerde Vincent van Gogh tot het maken van prachtige schilderijen en de waterlelie inspireerde Monet tot mooie sfeervolle schilderijen. Op mijn reisdag volg ik de zonnestralen naar het Zuid-Franse Arles. Een volgende wandeltocht voor de boeg. Ik ontbijt aan een inham van de Rhône. Een bloemrijk paradijs aan het water. De oever is gedecoreerd met waterlelies, die symbool staan voor een rein hart en de schepping. Na een sfeervol ontbijt vertrek ik. De route start bij het voormalig atelier van Vincent van Gogh. Een prachtig gebied waar de zonnebloemvelden reiken tot aan de horizon. Om spontaan vrolijk van te worden. Het verbaast mij dan ook niet dat de zonnebloem voor bewondering, kracht en levenslust staat. Dus zeg het met bloemen! Mocht dat een zonnebloem zijn, zegt u in feite ‘je bent fantastisch’.

drieluik schilderij 'Sun Flowers' van Ines


Ik vervolg mijn voettocht langs tal van zonnebloemvelden. Ik heb me dan ook meermaals symbolisch laten begroeten … . Ik besluit mijn wandeling met een bezoek aan het atelier van Van Gogh. Ik bewonder de serie stillevens van zonnebloemen. De schilderijen laten verschillende perioden van bloei zien, van volle bloei tot verwildering. Ik zie een overeenkomst met het leven van Vincent van Gogh. Om kort bij stil te staan.

Bloemenstilleven

Het thema bloemen binnen de kunst is van alle tijden. Van Gogh schilderde ook bloemenstillevens. Bij een bloemenstilleven denk ik aan een boeket met allerhande verschillende bloemen, soms omgeven door insecten zoals vlinders en torren. Het geeft de vergankelijkheid aan en gelijkertijd ook bewondering voor de schepping. ‘t Zet me aan het denken … . De wijze waarop kunstenaars bloemen schilderen is zeer divers en kan heel abstract, figuratief, realistisch of modern worden verbeeld. Ieder stilleven met een unieke symbolische waarde. Moe maar voldaan, sluit ik mijn ‘voetreis’ af. De laatste dag van mijn 4-daagse neem ik de hogesnelheidstrein terug naar huis. Langs vele mooie bloemenvelden.

schilderij 'Flower Meadow' van Ines

Een bloemenschilderij fleurt uw interieur op. Of het nu de modernistische zonnebloemen van Aleksandra zijn of de meer abstracte vrolijke bloemen van Ines. Voor elk wat wils! ‘Lees’ de bloem en zeg ’t met bloemen!

Bekijk alle bloemenschilderijen

Walter van Steen © 2017