• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Blauw in het interieur

Blauw in het interieur

Een zonnige zomerdag onder een hemelsblauwe lucht, de zee strekt zich tot aan de horizon uit in schakeringen van blauw, groenblauw en blauwgrijs. Zacht- en helderblauwe tinten, gecombineerd met geel, rood en oranje kleuren het strand tot een vrolijk geheel

interieurfoto schilderij 'Riff Wave' van Buttner

De volgende dag bezoek je het oude kasteel in de omgeving. De atmosfeer is luxe en verstild; celadonblauw behang, het meubilair bekleed met rijke paarsblauwe brokaatstoffen en zware donkerblauw fluwelen gordijnen.

Een interieur met blauw

Blauw staat bekend als een rustige, kalmerende kleur die enigszins koel aandoet. Maar onderschat de kracht van blauw niet, de natuur is niet voor niets voorzien van een groot palet blauwtinten.

Blauw is een geschikte kleur voor de basis van je interieur, omdat het niet direct alle aandacht opeist en verschillende nuances goed te combineren zijn.

interieurfoto met fotokunst 'Laatste' Halte van Dirk Wiersma

Lichte en heldere (pastel)blauwtinten geven je inrichting een open, natuurlijke sfeer die zich laat ‘vangen’ in een landelijke of basic woonstijl. Dit blauw combineert goed met pastels, lichte houtsoorten, natuurlijke materialen, rechte vormen en grafische prints. Je kunt het lichte, luchtige gevoel versterken door openslaande tuindeuren, transparante gordijnen, een houten vloer en eenvoudige accessoires.

Donkerblauw heeft allure, straalt luxe uit en komt tot z’n recht in woonstijlen als klassiek, hotelsjiek of vintage. Het diepe blauw kent veelzeggende namen als nachtblauw of koningsblauw en neigt naar diep olijfgroen of indigo- en purpertinten. De rijke, diepe kleuren gaan goed samen met fluweel, goud, messing en ronde, sierlijke vormen. Donkerblauwen hebben weinig daglicht nodig, ze stralen bij warm kunst- of kaarslicht en de zachte avondschemering.

interieurfoto schilderij 'November' van Buttner

Kunst kiezen bij de sfeer van je interieur

Kies je voor blauw in je interieur, dan kan het mooi zijn om als extra accent een schilderij of ander kunstwerk in blauwtinten te kiezen. Een groot schilderij in verschillende blauwtinten kan een prachtige aanvulling zijn op een kamer met vergrijsd blauwe wanden en een groot vloerkleed in helderblauw en zwart. Kies juist voor een groot formaat schilderij, zodat het niet wegvalt tegen de andere blauwnuances in de kamer.

interieurfoto schilderij 'Rainforest' van Buttner

Levendig en warm oranje is de complementaire kleur van het kalme, krachtige blauw. Levendig oranje, helder geel, warme specerij-tinten, natuurlijke groentinten, ze geven een prachtig contrast aan het rustige blauw in een ruimte.

Bij de keuze van een kunstwerk zijn afmeting en kleur belangrijke aandachtspunten.

Je kunt spontaan ‘verliefd’ worden op een schilderij, maar neem de tijd om te bedenken of de afmeting past bij je thuis. Een XXL-schilderij in heftige kleuren kan teveel van de ruimte on beslag nemen en de kamer onrustig maken. Een te klein schilderij in fletse kleuren kan juist verdwijnen in de kleuren en grootte van de kamer.

interieurfoto schilderij 'Eternal Blue' van Ines

De simpele basisregel is: schuw het grote gebaar en contrast niet, maar zorg voor eenheid en balans. Daarmee voorkom je dat de ruimte onrustig wordt, wat de kleuren die je hebt gekozen en je kunst ten goede komt. Balans kun je creëren door verbinding in kleur, vorm of materiaal te zoeken. In een evenwichtig ingerichte ruimte kan een speels element of uitgesproken kleur juist een aanvulling zijn. Een kleurvlak op de muur, een bijzonder tapijt in de zithoek en verschillende kunstwerken geven dit fijne verrassingseffect.

Thera van Assen © 2021