• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

artistiek AFRIKAANS

artistiek AFRIKAANS

En zo sta je oog in oog met een dromedaris. Het ‘schip der woestijn’ blokkeert de weg. Met een stoer tikje tegen de bumper vraagt de dromedaris aandacht. Doet zich goed aan de verdorde herfstbladeren tussen de ruitenwissers. Zo’n autosafari blijft ouderwets genieten. ‘Back to basic’. Dat was ook gelijk het motto van het weekend op safari. Ook het vakantiehuisje viel binnen deze categorie. Het stof van mijn kleding kloppen, heb ik tot kunst verheven. Een kleine stap naar Afrikaanse kunst. De Zuid-Afrikaanse schilderkunst behoort tot één van de oudste vormen van schilderkunst ter wereld. Ongeveer 10.000 jaar geleden zijn de eerste rotsschilderingen aldaar gevonden. Tegen het einde van de 19e eeuw werd het leven in Zuid-Afrika en de lokale culturen meer zichtbaar. Dit vanuit artistiek oogpunt. De schilderkunst kreeg steeds meer een eigen nationale identiteit. De kleuren geven de warmte door. Voelt u het al?

schilderij 'Tropical Mist' van Buttner

Natuur

De dromedaris peuzelt elk willekeurig blad van de auto. Wast tegelijk de ramen met zijn tong. Dit alles onder toeziend oog van de Kaapse buffel. Die het schouwspel op afstand gadeslaat. Van origine een bewoner van de Afrikaanse savanne. De luipaarden zoeken beschutting tussen de groene naaldbomen. Een natuurgebied dat veel weg heeft van het schilderij ‘Green Wall Woods’.

schilderij Green Wall Woods van Aleksandra

Bij Afrikaanse kunst wordt vaak gedacht aan maskers. Voornamelijk vervaardigt uit natuurlijke houtsoorten, touwen, dierenhaar en grassoorten. Westerse kunstenaars hebben hieruit inspiratie gehaald. De bekendste onder hen is ongetwijfeld Pablo Picasso. In 1907 werd hij voor het eerst geassocieerd met maskers in zijn schilderij ‘Demoiselles d'Avignon’ waarna nog vele volgden.

schilderij 'Tree of Life' van Ines

Warmte

Nadat de dromedaris zich over een andere auto bekommert, rijden we verder. Even dacht ik onder een brug door te rijden. Totdat de giraffe haar neus tegen de voorruit drukte. Wat een prachtige vacht hebben deze dieren. Aarde in alle tinten. Onregelmatig donkere vormen. Een staart als penseel. Een imposante verschijning. Zeker van dichtbij. De bladeren waren blijkbaar nog niet allemaal opgesnoept. De giraffe gaf de auto een tweede poetsbeurt. Het inspirerende Afrikaanse gevoel maakt zich van ons meester.

Afrika kent een wereld vol krachtige kleuren. De warme aardetinten doen denken aan de steppe, terwijl de kleuren rood, geel en groen het totale werelddeel vertegenwoordigen. Al in de 19e eeuw werden deze kleuren gebruikt. Deze ‘pan-Afrikaanse kleuren’ vinden we heden ten dage dan ook veelvuldig terug in de vlaggen van de diverse landen van Afrika.

schilderij 'Jungle Cut' van Buttner

Nagenieten

Kleuren die ook tijdens de boot- en wandelsafari niet onopgemerkt zijn gebleven. Het laatste deel van de safari leggen we lopend af. Langs het grote meer vinden wij onze weg terug naar ons stoffig onderkomen. Onderweg groeten we nog diverse viervoeters en gevleugelden. De schemer valt. Het was een kleurrijk weekend. Alles bij elkaar voelt het als een lange dag. Vermoeiend maar onvergetelijk. Met als hoogtepunt het intense oogcontact met de dromedaris en giraffe.

Bekijk hier alle schilderijen van Buttner

Bekijk hier alle schilderijen van Aleksandra

Bekijk hier alle schilderijen van Ines

Walter van Steen © 2021