• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Art Deco; revival van een interieurstijl

Art Deco; revival van een interieurstijl

Met een glimlach lees ik dat de Art Deco-woonstijl geïntroduceerd wordt als één van de nieuwe interieur stijlen voor 2023. Ik denk aan de ‘roaring twenties’ in de Verenigde Staten, de rijk gedecoreerde Franse Art Nouveau glas-in-lood ramen en de Nederlandse ‘Slaolie stijl’. Ik denk aan de vormgeving van meubels in chroom, het gebruik van rijke houtsoorten en prachtige serviezen van glas en kunststof.

Het was een periode van ‘terug naar de natuur’. Het was een tijd om alle voordelen van de snel ontwikkelende industrie te ontdekken. Het was rijk gedecoreerd en met strakke, geometrische vormen

interieurfoto schilderij 'She' van Sacha

En nu is de stijl dus weer ‘terug’, hoewel het misschien wel nooit echt ‘weg’ is geweest.

Wat is Art Deco

De Art Deco stijl is een bijzondere periode geweest omdat het deels terugging naar het ambachtelijke handwerk en inspiratie vond in organische, natuurlijke vormen en motieven. Maar het was ook een stijl die tot bloei kwam in een tijd dat de mogelijkheden van de machine ontwikkeld werden. Er werden nieuwe materialen (chroom, bakeliet, glas en kunststof) gebruikt en door de industrialisatie ontstond massaproductie, waardoor items in grote aantallen gemaakt konden worden.

Art Deco is van invloed geweest op veel kunststijlen in verschillende landen en werd zelf ook beïnvloed door verschillende culturen en veranderingen in de maatschappij. Het is een kunst en -interieurstijl die we terugzien in de architectuur en kunststromingen uit het begin van de 20e eeuw, maar ook in fotografie, film en mode.

interieurfoto houtkunstwerk 'Anna' van Aleksandra

En nu, aan het begin van de 21e eeuw, krijgt deze inspirerende en diverse stijl een nieuw podium in de interieurtrends voor 2023.

Art Deco nu

Het naast elkaar en tegelijkertijd waarderen van ‘terug naar de basis’ en nieuwe technologische ontwikkelingen, is herkenbaar in de tijd waarin we nu leven. Er is een overvloed van technieken en (vooral) digitale processen, maar tegelijkertijd zoeken we in ons leven, en interieur, naar eenvoud, aandacht voor handgemaakt vakwerk en het plezier van DIY.

interieurfoto fotokunst 'Wenteltrap' van Dirk Wiersma

De Art Deco interieurstijl voor 2023

Klassieke meubels passen goed in deze stijl, net als stoffen in rijke kleuren zoals dieppaars of koningsblauw en natuurlijk ontbreken goud- en zilveraccenten niet. De prints zijn weelderig of met strakke, geometrische vormen. Art Deco is eigenlijk altijd een mix van stijlen, patronen, kleuren, materialen en invloeden zowel uit Europa en Noord-Amerika als Afrika, Zuid Amerika en Azië. Deze stijl sluit heel goed aan bij onze behoefte naar een persoonlijk interieur, een warme en geborgen leefomgeving, met herinneringen aan (of de bucket list voor) het reizen door verre landen. We leven steeds meer in een multiculturele samenleving, technologie en digitalisering zijn in alle facetten van ons dagelijks leven doorgedrongen en we willen de schoonheid van de natuur in ons hele leven betrekken.

De keus voor een vleugje Art Deco kan je huis net dat persoonlijke tintje geven, waar je al langer naar op zoek was en die je in 2023 weer met een nieuwe blik naar je eigen interieur laat kijken.

Thera van Assen © 2022

Kunst shoppen in deze stijl bij Kunstvoorjou.nl:

 

Dienblad Tulip

 

Houtkunst 'Joanna' van Aleksandra

 

Bronzen beeld Dansende Vrouw met Kind