• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

ALEKSANDRA's passie

ALEKSANDRA's passie

Thans bevindt U zich in kerstsfeer. Mijn uitzicht wordt opgesierd met fonkelende lichtjes en de schittering van sneeuwvlokken. Gekleed tegen kou en gure wind. De kraampjes op de kerstmarkt stallen hun waar uit. Van zuurkool met worst tot glühwein en andere schnaps. Van gebreide sjaals en sloffen tot goed bedoelde prullaria voor onder de kerstboom. Zelfs de stegen en zijwegen ademen kerst. Volop vrolijke gezichten. Ik geniet ervan. Smullen, bourgondisch vertaald. We maken een stevige wandeling door de stad. Langs paden uit de levensloop van Aleksandra.

schilderij 'Forest Impression' van Aleksandra

Handel en wandel

We ontmoeten elkaar bij de grote kerk op de markt. Raken in gesprek over koetjes en kalfjes (en met hier en daar een rendier). Ik ben geïnteresseerd in hoe ze in haar werk gerold is. Aleksandra vertelt honderduit: “Kunstenaar worden heb ik niet voorzien. Wat ik zeker wist, is dat ik onafhankelijk wilde zijn. Als kind heb ik ervan gedroomd om schrijver te worden. Maar goed, het leven is onvoorspelbaar. Het is anders gelopen dan ik had gedacht”.

We maken een historische wandeling door de binnenstad. Aleksandra vervolgt haar betoog: “In mijn eerder werk werd ik niet gelukkig. Op enig moment werd me dit echt teveel. Ik vond het tijd om het roer om te gooien”. Aldus geschiedde: “Zo af en toe tekende en schilderde ik. Ik merkte dat ik daar veel energie van kreeg. Het onverwachte gebeurde. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt!”.

Aleksandra

Van nature

Door het park wandelen we richting het water. We vervolgen ons gesprek over vaardigheden die een kunstenaar moet bezitten. Voor mij is al snel duidelijk: Aleksandra is een natuurtalent. “Gevoel voor compositie, perspectief, kleurgebruik en het toepassen van verschillende technieken is onontbeerlijk. Daarnaast is het veel oefenen”. Ik proef haar gedrevenheid te experimenteren. Aleksandra vertelt verder over haar mooiste schilderijen. De meeste voldoening haalt ze uit opdrachten waarin ze uitgedaagd wordt om te doen wat ze niet eerder heeft gedaan. “Ik vind het moeilijk om aan te geven welke van mijn schilderijen het mooiste is.

Een bijzonder plekje nemen de werken voor vrienden in. Zoals een verbeelding van een half-realistisch, half-abstract vrouwfiguur. Eén die de ‘kracht van de vrouw’ symboliseert”. We passeren een boekhandel en staren door het venster. Aleksandra denkt terug aan het moment dat ze schrijver wilde worden. “De opdracht voor het ontwerpen van een kaft van een boek vond ik ontzettend spannend, maar uitdagend tegelijk. Dat was erg leuk om te doen”.

schilderij In 'Dark Skies 2' van Aleksandra

Inspiratie

We maken pas op de plaats bij de kerststal. Een inspirerende voorstelling. De beelden zijn zorgvuldig en op creatieve wijze in de ruimte geplaatst. Aleksandra houdt van vastberaden en creatieve mensen. Ik vraag haar wat ze het mooiste vindt aan haar job. Zonder enige twijfel zegt ze “Mijn zelfontplooiing. Het feit dat ik mezelf continue verder kan ontwikkelen. En niet te vergeten (met knipoog) … eigen baas zijn”.

Aleksandra raakt geïnspireerd door de natuur, muziek, reizen en het universum. Ook in haar werk gaat ze op reis. Op ontdekkingstocht naar andere stijlen en technieken. Voortdurend op zoek naar nieuwe thema’s. Ze is helemaal tevreden in haar huidige baan. Ze zou alleen meer tijd willen besteden aan het verbeteren van haar favoriete techniek: aquarel.

drieluik schilderij 'Sketchbook Figures' van Aleksandra

Op de vraag door welke kunstenaar Aleksandra beïnvloed is, zegt ze zonder enige aarzeling Leonardo da Vinci. “Het lijkt me fascinerend een kijkje te nemen in het hoofd van dit genie. Hoe mooi zou het zijn om het denkproces van zo’n uitzonderlijk talent te kunnen volgen. Ik bewonder zijn schilderijen, in al zijn diversiteit”. Om een geheel andere reden noemt ze Frida Kahlo. “Een sterke persoonlijkheid die zichzelf toestaat om in haar schilderijen pijn tot uitdrukking te laten komen”. Daarnaast bewondert ze Mark Rothko en Kitty Sabatier voor hun abstracte kunst. Karol Bak en Sylwia Kalinowska als het gaat om het thema vrouwen in hun schilderijen.

Passie voor kunst

Het einde van onze wandelroute is in zicht. Ze typeert haar werk als experimenteel, levendig en opgewekt. Tot slot merkt Aleksandra op: “Mijn vaardigheden wil ik voortdurend verder ontwikkelen. De laatste tijd ben ik veel bezig met het maken van minimalistische abstracte schilderijen. Ook werk ik aan een serie ‘vrouwen-schilderijen’. In algemene zin zou ik het ook leuk vinden om meer uniek werk maken”. Aleksandra komt op mij over als een vrouw met daadkracht.

Aleksandra

Voor mij is Aleksandra een gepassioneerd kunstenaar. Ze heeft onmiskenbaar het talent om haar schilderijen van een ‘personal touch’ te voorzien. Bij de koek-en-zopie kraam sluiten we af. Een stijlvolle wandeling met expressieve trekjes. Het ultieme eindejaar gevoel, opgewekt door een buitengewoon verhaal. Ik wens u, mede namens Aleksandra, een gelukkig nieuwjaar toe!

Bekijk hier alle schilderijen van Aleksandra

Walter van Steen © 2017