• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

abstracte BEELDTAAL (3)

abstracte BEELDTAAL (3)

Op naar de eindbestemming van deze inspirerende reis. Rio maakt plaats voor New York. We verplaatsen ons in een welhaast rechte lijn in noordelijke richting. Daarbij maken we gebruik van zowel verticale bewegingen als lijnen aan de horizon. Van begrenzingen tot wolkenkrabbers. ‘Sky high’, naar goed Amerikaans gebruik. Een stad vol verrassende elementen, maar met speels gemak terug te brengen tot eenvoudige vormen. In dit laatste deel kijken we in perspectief naar ‘sky’-lijnen en geometrische vormen. In een abstracte beeldtaal. Spontane poëzie is het uitgangspunt. Ik ben uw gids. Gaat u mee?

schilderij 'Beautiful Day' van Ines

Lijnen

Tijdens ons bezoek aan ‘the big apple’ maken we een wandeling door het High Line Park. Een langgerekt, verhoogd stadspark in Manhattan. De galerijen aan de rand van het park zijn opgesierd met abstracte schilderijen. De associatie behoeft geen nadere toelichting. Hoe de vorm van de lijn ook is, er kunnen statische of dynamische beelden ontstaan. Enerzijds kunnen lijnen worden gemaakt met een liniaal, recht, wiskundig en meer statisch. Anderzijds is het ook mogelijk dat lijnen dynamiek vertonen door expressieve bewegingen. Een lijn kan vormen creëren, het kan een patroon maken en beweging. En niet onbelangrijk … beweging is goed voor de lijn!

schilderij 'Beyond the Rainbow' van Ines

De korte afstand tussen twee punten is een rechte lijn. Metrolijn 3 brengt ons van High Line- naar Central Park. De zon staat hoog aan de horizon. We laten ons de zomerse temperaturen welgevallen. Het is ‘summer in the city’. Lijnen, echt of denkbeeldig, helpt uw blik door het beeld heen. Lijnen geven u houvast. De manier waarop lijnen worden gebruikt, heet lijnwerking. Met lijnwerking kunnen bepaalde effecten worden bereikt, zoals perspectief, stabiliteit en rust door horizontale en verticale lijnen. We nemen een moment rust. Het veiligheidsbeeld knikt.

schilderij 'Atlantis Gold' van Buttner

Geometrie

Tijdens de ‘blitz’ vertrok Piet Mondriaan naar New York. Daar zocht hij naar vernieuwing. Mondriaan verdeelde ruimtes in verschillende zones met een lijn.Hij beeld de oervorm van de dingen uit. Op abstracte wijze. Hij maakte op een veel speelsere manier gebruik van kleur en uit sommige doeken verdwenen de zwarte lijnen geheel, zoals bij de ‘Victory Boogie Woogie’. In een vorm kunnen we volume creëren met arcering, de clair-obscur, de reflectie van licht en de drie dimensies van het object. Over geometrische vormen kan je geen meningsverschil hebben.

schilderij 'Colorfields' van Ines

Het zijn pure basisvormen, zoals een appel rond is en een wolkenkrabber rechthoekig. Daar waar contouren kunnen worden weggelaten, worden contouren ook gebruikt om elementen te accentueren. Voordat de terugreis wordt ingezet, brengen we een laatste groet aan het ‘Statue of Liberty’. Het is een waardige afsluiting van een creatieve reis onder artistieke omstandigheden. Op abstracte wijze zijn de lijnen uitgezet. Licht. Subtiel. Poëtisch. Hier en daar met accenten. Uit de kunst! Bekijk nu de mooiste abstracte schilderijen in onze webwinkel.

Lees hier deel 1 van dit drieluik over abstracte kunst.

Lees hier deel 2 van dit drieluik over abstracte kunst. 

Walter van Steen © 2017