abstracte BEELDTAAL (2)
Het feuilleton over abstracte kunst wordt voortgezet. We verplaatsen ons naar een ander continent. Barcelona heeft plaatsgemaakt voor Rio de Janeiro. We wisselen van cadans in een minstens zo grote schoonheid. Een andere dynamiek. Een stad vol cultuur naar Braziliaans temperament. Waar topsport volgens de Olympische gedachte beoefend wordt. Een stad van vele gezichten en met grote contrasten. In dit tweede deel voelen we wat ritme doet in de beeldende kunst en staan we stil bij contrasten. In een abstracte beeldtaal. Spontane poëzie blijft het uitgangspunt. Ik ben uw gids. Gaat u mee op doorreis?
Ritme
Een reusachtig standbeeld heet ons welkom. Jezus …, als dat Christus de Verlosser niet is. Een imposant beeld, waartegen je wel op móet kijken. Zo vanaf het terras aan de uitgestrekte baai van Rio. Geen gekke gedachte dat het beeld zich regelmatig in de wolken waant. Ondanks zijn statig karakter laat Hij de stad bruisen en geeft Hij kleur aan de stad. Hij heeft een fantastisch uitzicht. Beeldt u zich eens in, dat zich een vreemd wolkendek over u voltrekt. Zich tussen de wolken een ritmisch geheel aan dansende ‘kleurkolken’ ontwaakt. De kracht van een herhaalde vorm. Vormen (van) de stad.
Het kleurrijk geheel geeft een bijzondere dimensie. Alsof het dagelijkse ritme vertraagt. Dat roept al gauw een associatie op met zonnige taferelen. Een zomers gevoel.
Vanaf de baai vervolgen we onze weg naar het drukbezochte strand. Tijdens een wandeling over het witte zand van de Copacabana genieten we van allerlei kleuren en vormen. Een abstract schilderij voor ogen. Het ritme van vele kleuren staat symbool voor de vele gezichten van Rio. Plots staan we stil. Stil bij de levendige stad. In gedachten vereenzelvig ik me met de beweeglijkheid van de inwoners. We dansen de samba. Om goede zin van te krijgen.
Contrasten
De zon schijnt aan de strakblauwe hemel. Rio geeft ons warmte. Ik loop er zeker warm voor. Enige verkoeling zou overigens best fijn zijn. Gelukkig is er het warm-koud contrast. Dit contrast wordt veroorzaakt doordat sommige kleuren, vooral in de kleurencirkel rond de kleur rood gelegen, een warme indruk maken. Andere kleuren, rondom de kleur blauw, maken een koude indruk. De warmte van een kleur in abstracte schilderijen kan door het warm-koud contrast versterkt worden door er een koelere kleur naast te zetten. We vervolgen onze weg langs de favelas naar de trendy buurten. Het contrast kan niet groter. Verfrissing in een plaatselijke ijssalon doet ons goed.
We kijken onze ogen uit. Net voor ons vertrek uit Rio trekt een stoet aan ons voorbij. Uitbundig carnaval. Het heeft tempo. Het heeft cadans. Het heeft beweging. Het heeft contrast. Eén en al kleur en warmte. Kortom, … het swingt aan alle kanten.Bekijk nu de mooiste abstracte schilderijen in onze webwinkel.
- wordt vervolgd –
Lees hier deel 1 van dit drieluik over abstracte kunst.
Lees hier deel 3 van dit drieluik over abstracte kunst.
Walter van Steen © 2017