• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

abstracte BEELDTAAL (1)

abstracte BEELDTAAL (1)

U reist van Barcelona, via Rio de Janeiro, naar New York in een drieluik over abstracte kunst. Achtereenvolgens komen ‘Kleuren en vormen’, ‘Ritmes en contrasten’ en ‘Lijnen en geometrie’ aan bod. De oorden die we aandoen zijn van grote schoonheid. Niet alleen qua sfeer, maar vooral ook qua cultuur en de wonderen der natuur. In Breda noemen we dat ‘parels’. In dit eerste deel staan we oog in oog met ‘Kleuren en vormen’. In een abstracte beeldtaal. Mét bijzondere ontmoetingen. Spontane poëzie is het uitgangspunt. Ik ben uw gids. Gaat u mee op reis?

schilderij 'Venezia' van Ines

Kleuren en vormen

Het is zover. U bevindt zich in een van de mooiste Europese steden. In het zonnige Barcelona maken we een wandeling in een inspirerende omgeving. Groeten Antoni Gaudi in Park Güell. Een park dat doordrenkt is van organische vormen. Vormen afgeleid uit de natuur. We laten ons tal van kunstzinnige indrukken welgevallen. Los van de kleuren die ons netvlies raken.

Een welgevormde stad die barst van cultuur. We vervolgen onze route over ‘La Rambla’. Een drukte van jewelste. Een kleurrijk publiek uit allerlei windstreken.

schilderij 'Sunrise' van Buttner

We bezoeken een van de vele kunstateliers. Lopen figuurlijk Juan Miro tegen het lijf. Een groot schilder die de abstracte beeldtaal spreekt. In mijn beste Spaans heb ik een onderonsje met de kunstenaar. Ik ontfutsel zijn denkbeeld.

Hij koppelt in een poëtische droomwereld objecten los van hun oorspronkelijke functie om deze in zijn organische figurenwereld te integreren. De organische figurenwereld wordt gedomineerd door de natuur. In al haar pracht en praal.

Ondergaande zon

Met de metro doen we de rand van de stad aan. Schieten plaatjes. Vooral in gedachten. Starend over de zee. Het beeld bestaat uit een samensmelting van kleuren. Zonder enige realiteit in beeld te brengen, is duidelijk wat de kunstenaar beoogt. De ondergaande zon maakt een onuitwisbare indruk.

schilderij 'Riff Wave' van Buttner

Musical

Als de zon in de zee is opgegaan, begeven we ons naar het theater. Een spraakmakende musical staat op het programma. De avond van de generale repetitie. Het verhaal wordt ingekleurd door een bont gezelschap. Er wordt geëxperimenteerd met vormen. De kleur wordt in een eigen beeldtaal weergegeven. Kleuren roepen emotie op. Wat een voorstelling! Ik word overmand door een gevoel van vreugde en welbehagen. Wat doet ‘t met u?

schilderij 'Musical' van Ines

In balans

Iedere kleur spreekt een eigen taal met een eigen expressie. De kunst is om de compositie in balans te houden. Met de conditie is het in ieder geval gunstig gesteld. Later op de dag strijken we moe maar voldaan neer in de lobby van het hotel.

drieluik schilderij 'Stormy Weather' van Ines

Om tot rust te komen, sluit ik de laatste avond in Barcelona af met een goed boek. Althans … volgens mijn vertaling van kleurschakeringen en vormen. Ook wel onder woorden te brengen als abstracte beeldtaal. Bekijk nu de mooiste abstracte schilderijen in onze webwinkel.

- wordt vervolgd -

Lees deel 2 van dit drieluik over abstracte kunst.

Lees deel 3 van dit drieluik over abstracte kunst.

Walter van Steen © 2017